Hoppa till huvudinnehåll

Det andra inhemska väcker känslor

Elever vid Alphyddans högstadium
Trisim, Elvin, Lea, Meri, Eemeli, Antti och Pietari diskuterar den obligatoriska skolsvenskan. Elever vid Alphyddans högstadium Bild: YLE/Lucas Dahlström alphyddans högstadium

Medborgarinitiativet för en frivillig skolsvenska lämnades in till riksdagen i dag. I Alphyddans högstadium väcker frågan både positiva och negativa känslor.

Alphyddans skola
Alphyddans skola Bild: YLE/Lucas Dahlström alphyddans gymnasium

Att studera det andra inhemska språket är inte alltid det mest populära i Alphyddans högstadium i Helsingfors, men trots det är eleverna positivt inställda till själva språket.

- Jag gillar att vara på svenskalektion, men många i högstadiet gillar inte att vara på lektionerna, då man måste vara där. Man gör det till en väldigt stor grej, säger Pietari som är språkbadselev.


Själv tycker Pietari ändå att svenskan borde vara frivillig.

- Det skulle nog vara bäst. Då man är tvungen att studera något så försvinner studieivern, menar han.

Bra i högstadieålder

Lea, Antti, Eemeli och några andra elever sitter ute på högstadiets innergård och diskuterar gärna skolsvenskan. Det är ett ämne alla har åsikter om.

- Jag tycker att det är bra att svenskan är obligatorisk i den här åldern, men i exempelvis gymnasiet då det kommer så många andra studier in i bilden skulle svenskan gärna få vara frivillig, säger Lea.

Meri håller med Lea.

- I alla fall i den här åldern är det bra att svenskan är obligatorisk. Annars skulle ingen studera det.

Andra språk går före

Ett av argumenten för en frivillig skolsvenska är att det skulle lämna plats för att studera andra språk i skolorna. Det argumentet tycker Elvin att låter vettigt.

- Svenska är inte ett världsspråk. Jag tror inte att jag behöver svenska till så mycket och därför skulle tyska eller spanska kunna vara obligatoriskt hellre.

Antti och Eemeli är starkt av den åsikten att en obligatorisk skolsvenska är bra.

- Jag tycker att det fungerar bra med ”tvångssvenska”. Alla borde lära sig svenska för att man kan behöva det i framtiden.

Eemeli har vid sidan av svenskan också kunnat studera andra språk.

- Det har fungerat bra att studera svenska. Jag har studerat både franska och engelska i skolan utöver den obligatoriska svenskan.

Svenskan sänker medeltalet

För Trisim som började studera svenska först i åttan är det svårt att hänga med på lektionerna.

- För mig kunde det bra vara frivilligt. Svenskan bara sänker mina vitsord.

Favoritmening på svenska

Trots att åsikterna går isär kring svenskan i skolan har alla elever som intervjuades en lätt syn på språket och kunde alla också hitta på en favoritmening på det andra inhemska.

- Jag tycker om hundar, är Anttis favoritmening.

- Vad fan gör jag här? tycker Pietari om att säga.

- Jag älskar dig, säger Meri och resten av eleverna nöjer sig med att säga vad de heter på svenska.