Hoppa till huvudinnehåll

Fabriksolyckan i Bangladesh hedras i 50 länder

Thomas Löfström och Kristian Sjöholm
Kläddesignern Thomas Löfström och Kristian Sjöholm. Thomas Löfström och Kristian Sjöholm Bild: Fanny Lindholm bagnanas

I femtio länder uppmärksammar man på torsdagen offren i fabriksolyckan i Bangladesh som inträffade för exakt ett år sedan. Stadsbor har samlats runt om i Helsingfors för att hedra offren. Fair Made Finland är ett av evenemangen som vill uppmärksamma olyckan.

Ett stenkast från Senatstorget har närmare trettio finska modedesigners riggat upp sina stånd och plockat fram sina finskt tilverkade produkter för att hedra offren som dog i fabriken Rana Plaza. Det är de dåliga anställningsvillkoren man vill lyfta upp och att de stora företagen fortsättningsvis kommer undan med att inte ha översikt över hela produktionskedjan vid klädtillverkning.

Storföretagen har inte hållit sina löften

Efter olyckan i Bangladesh som vållade över 1000 dödsoffer lovade flera företag att noggrannare kontrollera fabrikerna de anlitar, men på evenemanget Fair Made Finland påstår man ändå att storföretagen inte hållit sina löften. Därför har nu 27 företag som verkar i Finland samlats för att visa att de känner till hela produktionskedjan.

- Vårt företag har som avsikt att flytta sin produktion från Estland till Finland, säger Thomas Löfström som är designer på Bagnanas.

De är få företag som har en helt transparent produktionskedja, som konsumenten kan bekanta sig med exempelvis på webben. Det här gör det svårt för konsumenten att kunna inhandla ett klädesplagg utan att indirekt stöda ett företag som behandlar sina anställda dåligt.

Besökarna på evenemanget Fair Made Finland har många förslag på hur gemene man kan vara med och påverka. Impulshoppa aldrig, bestäm vad du vill ha på förhand och kolla upp produkten och tillverkningslandet på nätet innan. Handla inhemska produkter eller handla second hand eller så kan du också tillverka dina egna kläder, säger besökare på evenemanget.

Läs också:
#insideout – klä dig avigt och ta ställning
Utlovade ersättningar uteblir i Bangladesh

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes