Hoppa till huvudinnehåll

Klagomål på ISS varje vecka i Kronoby

Städutrustning
Arkivbild. Åttio procent av klagomålen i Kronoby gäller städningen. Städutrustning Bild: YLE/Arja Lento städredskap

Så gott som varje vecka kommer det in någon anmärkning på städningen eller matlagningen i Kronoby kommun. Uppföljningen visar ändå att ISS snabbt åtgärdar problemen.

Ungefär 80 procent av klagomålen gäller städningen. Det handlar ofta om att det finns skräp kvar på golvet i något utrymme. De senaste fem åren har det kommit in drygt 300 anmälningar om fel. ISS har lovat att svara på klagomålen inom 24 timmar.

Städerskorna övervakas noga

Enligt kommundirektör Michael Djupsjöbacka är systemet för feedback till ISS mycket omfattande, och de anställdas arbete följs noga upp, både internt och från kommunens sida.

- Det är få yrkesgrupper som skulle stå ut med så mycket granskning som städarna. Jag har till exempel svårt att tänka mig att lärarna skulle acceptera en sådan här övervakning, säger Djupsjöbacka.

Enligt de rapporter som ISS gör tillsammans med rektorer och andra förmän är ändå de allra flesta nöjda med nivån på städningen. På en skala från 1-5 får de flesta ställen det näst bästa vitsordet, en fyra.

Kritik mot hur maten ser ut

Maten kritiseras främst för hur den ser ut och hur den smakar. En enkät som 740 personer svarade på visar att var tionde är missnöjd med hur maten smakar och ser ut. Å andra sidan anser man att det finns tillräckligt med mat och god sallad.

Tyst missnöje?

Enkäten och ISS system för feedback presenterades på fullmäktigemötet på torsdag kväll. En del ledamöter var inte säkra på att uppföljningen visar hela sanningen.

- Jag har den uppfattningen att folk är mer missnöjda än vad som kommer fram, sa Göran Strandvall (kd).

Marina Furubacka (sdp) talade i samma banor. En del andra ledamöter undrade vem det är som betygsätter städningen. Svaret blev att det görs av ISS själv i samarbete med till exempel rektorer. Varje år görs en besiktning av läget i alla fastigheter och det är den som ligger till grund för betyget.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten