Hoppa till huvudinnehåll

Om oss

Journalister som jobbar med #tadetpåallvar är från vänster Eva-Maria Koskinen, patrik Skön, Kia Svaetichin, Annica Lindström, Peter Sjöholm och Alexander Uggla
Journalister som jobbar med #tadetpåallvar är från vänster Eva-Maria Koskinen, patrik Skön, Kia Svaetichin, Annica Lindström, Peter Sjöholm och Alexander Uggla Bild: Yle/Jussi Nahkuri #tadetpåallvar

Ett team med fem reportrar och en projektledare jobbar med #tadetpåallvar I Fixa mobbningen. Allt vi gör samlas på svenska.yle.fi/tadetpåallvar men du kommer också att höra och se den öppna granskningen i fler program, till exempel Myteriet och Stiftelsen på X3M, Nyheterna, Familjeliv och Radar i Radio Vega.

Alexander Uggla
Alexander Uggla Alexander Uggla Bild: Yle/Jyrki Valkama alexander uggla

Alexander Uggla - reporter

Jag jobbar med nyheter, research och datajournalistik. Som västnylänning i själ och hjärta gick jag i skola i Mikaelskolan i Ekenäs och därefter på Specialiseringslinjen, dvs. nuvarande Tölö Gymnasium i Helsingfors.

Annica Lindström
Annica Lindström Annica Lindström Bild: Yle/Jussi Nahkuri annica lindström

Annica Lindström - Reporter

Jag jobbar som reporter på Svenska Yles granskande radioprogram Radar. Jag har gått i Winellska skolan i Kyrkslätt och i Gymnasiet Lärkan i Helsingfors.

Kia Svaetichin Bild: Yle/Jyrki Valkama fixa högskolan

Kia Svaetichin - reporter

Jag jobbar på Radio X3M med vårt aktualitetsprogram Myteriet, där fungerar jag som projektledare. Jag gick i dagis på Pörtö långt ute i Borgå skärgård sedan gick jag i Salpar lågstadieskola i Sibbo, Strömborgska högstadium och Borgå gymnaisum. Jag är också modersmålslärare till min utbildning och har jobbat fyra år i Yrkesinstitutet Prakticum.

Patrik Skön
Patrik Skön Patrik Skön Bild: Yle/Jussi Nahkuri patrik skön

Patrik Skön - reporter

Jag jobbar som journalist vid Svenska Yles granskande program Spotlight och Radar. Jag är född i Österbotten och inledde min skolbana med några år på den Svenska skolan i Nairobi. Jag fortsatte sedan till Brändö lågstadieskola i Helsingfors. Gick både högstadiet och gymnasiet i Norsen.

Journalisten Peter Sjöholm
Peter Sjöholm Journalisten Peter Sjöholm Bild: Yle/Jyrki Valkama fixa högskolan

Peter Sjöholm - reporter

Jag jobbar i Yle Nyheters grävnav och sysslar mycket med nyheter som bygger på data eller statistik. Jag har gått i Mårtensbro, Sököviken, Lärkan och Köpenhamns internationella skola.

Eva-Maria Koskinen
Eva-Maria Koskinen Eva-Maria Koskinen Bild: Yle/Jyrki Valkama fixa högskolan

Eva-Maria Koskinen - projektledare

Jag jobbar i Yle Nyheters grävnav och är projektledare för #tadetpåallvar I Fixa mobbnignen. Jag har gått i Semidgradsky småbarnsskola, Kronohagens Lågstadieskola, Högstadiet Svenska Normallyceum och Tölö Gymnasium i Helsingfors.

Läs också

Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

 • Sex slutsatser av #tadetpåallvar

  Under den gångna veckan har Svenska Yle publicerat långt över hundra berättelser om mobbning som ni har skickat in till #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen. Vi har också lyft fram mobbning i tiotals artiklar och flera av våra radio- och tv-program. Här är sex slutsatser av vår öppna granskning.

 • Stina läste berättelserna - viktigast att någon lyssnar

  #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen bad Folkhälsans expert Stina Forsberg läsa igenom era berättelser om mobbning. Många beskriver hur viktigt det har varit att en vuxen tar den stora smärtan men också mindre kränkningar på allvar.

 • Jessicas mobbningshelvete urartade

  20-åriga Jessica är en av de första som skriver in till #tadetpåallvar. – Det var en snilleblixt. Jag hade precis hört att en av mina bekanta försökt ta livet av sig. Det fick mig att tänka på hur nära jag själv var, säger Jessica. Lyssna på hennes berättelse i ljudpodden här.

 • "Kiva Skola" garanterar ingenting

  Staten betalade miljoner för antimobbningsprogrammet Kiva Skola. Trots det saknas exakta uppgifter om i hur hög grad programmet används i skolorna. Så många som var fjärde skola som uppger sig vara en Kiva skola kanske inte använder programmet aktivt.

 • ”Mobbarens föräldrar bryr sig inte”

  En förälder skriver om hur dottern blir mobbad av ledaren i klassen som fått med sig alla klassens flickor. Lärarna ingriper inte och mobbarens föräldrar tycker att den mobbades familj svartmålar deras dotter.

 • Berättelse 91: Jag skäms för vad jag gjorde

  Jag mobbade för att jag själv mådde dåligt. Jag är medveten om att hon kanske aldrig kan förlåta, att vi gav henne sår som kanske aldrig läks. Så här skriver Edit till #tadetpåallvar: Det var i högstadiet allt gick fel. I den nya klassen intog jag snabbt rollen som den "tuffa" flickan. Jag syntes och tog plats, ofta på andras bekostnad. I klassen gick också en lite tyst och blyg flicka.

 • Polisen rycker ut mot mobbning varje vecka

  Polisen rycker nästan dagligen ut till finländska skolor. Den vanligaste orsaken är mobbning. I skolorna talar man om mobbning medan polisen talar hot, misshandel och ärekränkning. Tom blev mobbad från skolstarten. Hans föräldrar gjorde en polisanmälan efter en grov attack på honom. Polisen konstaterade att det var frågan om misshandel. Gärningsmännen var nio år.

 • Otydlig lag drabbar mobbade

  Om skolan inte klarar av att få slut på mobbningen är den drabbade rätt ensam. Den finländska lagen är vag och pekar inte ut någon ansvarig för att mobbningen ska sluta. Den myndighet som övervakar skolorna är frustrerad över bristande befogenheter.

 • Skolbesök och barnskydd då mobbning polisanmäls

  Bland de polisdistrikt som täcker Svenskfinland är det varje år tiotals mobbningsfall som polisanmäls. Merparten av fallen läggs ändå ner då gärningsmännen är under 15 år. Svenska Yles granskning visar att polisen mera går in för åtgärder som skolbesök och att kontakta barnskyddet.

 • "Mobbning går i arv"

  Maria var inte den första i familjen som kallades fet. Redan hennes mamma och mormor fick höra att de är feta vilket lett till att alla tre bantat hela livet. Nu har Marias dotter diagnosticerats med en ätstörning. Lyssna på ljudpodden för att höra deras berättelse.

 • Slagen på grund av min hudfärg

  Oscar blev mobbad och misshandlad på grund av sin hudfärg. Skolan var inte till någon hjälp. I dag är Oscar själv lärare och mån om att eleverna ska må bra. Läs Oscars berättelse och lyssna på hans intervju.

 • Ingen tog Anna-Karin på allvar

  Hon är lång, blond och hennes vackra leende avslöjar inga ledsamma minnen från barndomen. Ändå finns de där. Och när Anna-Karin börjar prata om den jobbiga tiden bleknar leendet. Fortfarande finns det dagar då hon inte kan vistas utomhus.

 • Nätmobbarna följer dig överallt

  Nätmobbning tar sig i uttryck på många olika sätt, men den är oftast sammankopplad till traditionell mobbning. Överkonstapel Mikael Appel jobbar som nätpolis och säger att det är allas skyldighet att lite följa med vad som händer i andras liv.

 • Respekt motar mobbning

  Också i Västnyland har polisen fått rycka ut för att reda ut mobbningsfall i skolor, men det rör sig ändå om rätt få fall jämfört med andra områden i Svenskfinland. För att förhindra mobbning rör sig närpolisen - eller skolpolisen - i skolorna för att lära ut respekt för medmänniskor.

 • Obs-debatt om mobbning

  Obs följer kampanjen #TaDetPåAllvar och diskuterar mobbning med krisarbetaren Camilla Laine, forskarsocialarbetaren Frida Westerback, journalisten Kia Svaetichin och Daniel Hilli som mobbats.

 • #TaDetPåAllvar engagerar

  Kampanjen #TaDetPåAllvar visar en sida av Svenskfinland som vi sällan talar om. Det har kommit in massvis med historier, och budskapet om att vi ska ta mobbningen på allvar har engagerat oss alla. Här är ett axplock av era reaktioner.

 • Malin Valtonen: De förbannade rosa byxorna

  För att kunna berätta min historia var jag tvungen att mentalt förflytta mig omkring 15 år tillbaka i tiden. Det är inte lätt eftersom jag jobbat hårt på att förtränga allt det jobbiga. Men i barndomshemmet, längst in i garderoben, ligger mina dagböcker från lågstadiet som väcker allt till liv igen.

 • Pia Abrahamsson: Hormärket!

  Jag trodde jag var speciell.

  Då jag gick på tvåan i folkskolan flyttade vi till Lovisa från Björneborg. Jag hade varit Pia A för det fanns en annan Pia i klassen. Jag hade börjat skolan då jag var sex år och en vecka gammal ( ung?) för att jag var så brådmogen. Jag trodde jag var speciell.