Hoppa till huvudinnehåll

Östersjön får dropp

Amanda Sundell och Dropp
Amanda Sundell visar upp vattenflaskan som ska göra Östersjön renare. Amanda Sundell och Dropp Bild: Yle / Ted Urho källvatten

Den nylanserade vattenflaskan Dropp ska rädda Östersjön. Hundra procent av vinsten går till Baltic Sea Action group.

- Många blir överraskade när de får höra att det säljs över hundra miljoner liter vatten på flaska årligen i Finland. Det vill säga arton liter per person. Eftersom vi har en såhär stor marknad så borde det också finnas ett rejält alternativ. Dropp-flaskan är nu vårt bättre alternativ berättar Amanda Sundell, som är hjärnan bakom flaskan.

Hon påpekar att vatten också är ett renare alternativ till bland annat läsk eller saft och menar att koldioxidutsläppet är lägre för vatten, vare sig det är i flaska eller inte.

En miljon varje år

Målet för Sundell är att Dropp år 2017 har ersatt var tionde vattenflaska som säljs i Finland. Det skulle enligt henne möjliggöra över en miljon euro årligen i donationer.

- Det är ambitiöst, men det tror vi på. För en miljon euro får man mycket till stånd, säger Sundell självsäkert.

Varifrån kommer namnet?

- Jag ville ha någonting kort som fungerar på svenska och finska och också på engelska. Östersjön är ett gränsöverskridande problem och ett gränsöverskridande område. Vi har funderat på att starta med Dropp i andra länder också och namnet fungerar.

Det som är nära berör

Sundell är själv intresserad av både miljö-och samhällsfrågor. Hon anser att intresset för ett renare Östersjön är stort, men folk vet inte hur de ska hjälpa.

- En formell donation kan kännas som ett stort steg och andra har inte tid att vara med som frivilliga. Då vill jag erbjuda alla ett enkelt sätt att i vardagen ta tag i frågeställningen och skydda Östersjön utan att måsta satsa jättemycket på det.

Enligt Sundell mår Östersjön ännu mycket illa.

- I den östa delen av Finska viken börjar man se tecken på förbättring. Där har bland annat Baltic Sea Action group arbetat hårt med vattenreningsverket för att förbättra infrastrukturen. Men om man tittar på Östersjön, så är det fortfarande jätteövernärt.

Vad betyder Östersjön för dig?

- Jag har tillbringat alla somrar i skärgården och har själv konkret upplevt hur situationen har försämrats. När det är någonting nära en själv, så berör det ännu mera, förklarar Sundell

Hon menar ändå att finländare bryr sig.

- Företag han fattat att miljön är viktig och att det lönar sig att vara en ansvarsfull aktör.