Hoppa till huvudinnehåll

Elever får lära sig om träförädling

Sursikelever besökte Lappfors snickeri.
Krister Nylund med en del av de elever vid Sursik som har slöjd som tillvalsämne Sursikelever besökte Lappfors snickeri. slöjdundervisning

Exkursioner till lokala träförädlare ska göra elever mera kunniga om träbranschen. I går torsdag besökte en grupp åttor från Sursik högstadium Lappfors snickeri och sågen Kvalitimber i Pedersöre

Finlands skogscentral och EU-projektet Woodpoint Information står bakom projektet.

- Vi brukar oftast vara ute i skogen med eleverna men i år ville vi visa vad man gör av trä, säger Nina Jungell. De här ungdomarna är framtidens skogsägare, beslutsfattare och arbetskraft inom branschen.

Bara två flickor Janita och Nikolina är med bland de sjutton Pedersöre-ungdomarna.

- Det är ganska få flickor som väljer slöjd, men vi tycker det är kul, säger de.

Krister Nylund som driver familjeföretaget Lappfors snickeri ställer gärna upp som värd.

- Det är roligt att de kommer hit och branschen behöver duktiga snickare, säger Nylund som tror att det finns några blivande snickare i gruppen.

Slöjdlärare Henrik Granroth tycker att exkursionen är bra och lärorik.

- Eleverna får konkret se varifrån virket i slöjdsalen kommer. Och vi har duktiga ungdomar i Pedersöre, det har det rätta handalaget. De väljer ofta slöjd som tillval. Snickaryrket har en lång tradition i trakten, säger Granroth.

Marcus Jungesten hoppas att eleverna efter besöket har en bättre förståelse för träets väg från skogen till slutprodukt. Jungersten säger att intresset för snickaryrket varit lite svalare på senaste år med medan byggsidan lockar många studerande.