Hoppa till huvudinnehåll

Från vår till höst i trädgården

Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor och trädgårdsmästaren John Taylor sätter i år fokus på köksträdgård, urban gardening och svensk djungel. Här får du inspiration att både odla vackert och ätligt.

För tredje året i rad befinner trion sig i en skånsk trädgård i närheten av Lund. Den här säsongen satsar de framförallt på sin nya, utökade köksträdgård och på att skapa en urban garden-miljö där allt odlas ovan jord - odling som fungerar lika bra för den som helt saknar trädgård. De skapar också en svensk djungel och börjar tidigt odla i växthuset.

Dessutom kommer de med en mängd tips och idéer på vad man kan göra i trädgården under säsongen, som vanligt med ekologiska förtecken och gärna i form av återbruk. Tareq lagar rätter där han försöker hitta så många ingredienser som möjligt i trädgård och natur. Bland annat blir det rårakor på fjolårets övervintrade rotfrukter. I slutet av vårsäsongen tittar den folkkära trädgårdsexperten Gunnel Carlson förbi som gäst i ett par program.

Var med ända från början och följ trädgårdens skiftningar från vårens första knopparna till sommarens grönskande prakt och höstens vissnande löv.

Trädgårdsonsdag
Säsongstart i Yle Fem onsdag 30.4.2014 kl. 20.30 (repris tisdagar)
12 avsnitt
30 dagar på Arenan efter sändning

Produktion: SVT / Nordvision

Trädgårdsonsdag
Trädgårdsonsdag Trädgårdsonsdag Bild: SVT / Eva Robild 4088 2925 000
Innehåll i säsongens program:

Del 1 av 12. Man vill ju gärna så och plantera men hur gör man när det nästan är vinter i trädgården? Pernilla, Tareq och John bygger varmbänk. Pernilla gör vårsnyggt i växthuset och Tareq lagar rotsaker.

Del 2 av 12: Vi bygger ett väldigt ambitiöst staket av kastanj. John pratar mer om det svarta guldet - komposten, Pernilla sysslar med återbruk och Tareq fixar till en väldigt ful och underskattat fisk.

Del 3 av 12: Vi drar igång projekt Urban Gardening eller odla ovan jord, det är äntligen dags att på allvar så ätliga saker i kökslandet och Tareq lagar till en mycket omdebatterad kötträtt.

Del 4 av 12. Pernilla och John river och röjer för att få plats med den svenska djungeln, rotspärr till bångstyrigt gräs, varmbänken börjar bli riktigt het, det är dags att beskära rosorna och Tareq lagar lyxig soppa på fattig knöl.

Del 5 av 12. Den urbana bakgården behöver ett bevattningssystem, det senaste på floristfronten, PET-flaskor är bra till nästan allt och Tareq lagar något knaprigt från Mellanöstern men med lokal grönsak.

Del 6 av 12. Äntligen dags för sådd och plantering! Pernilla drömmer om självhushållning i växthuset. John sår ätligt på bakgården och Tareq lagar mat på en av sina favoriter - ramslök.

Del 7 av 12. Mest om en grön vägg med lång historia, att odla på höjden och uppåt väggarna. Dessutom går John loss i kökslandet och Tareq lagar mat på ogräs

Del 8 av 12. Har du tröttnat på färgglad trädgård? John och Pernilla gör om den lite bortglömda och risiga uteplatsen i svart-vitt tema men kanske går det lite för långt. Tareq ägnar all sin tid åt sparris.

Del 9 av 12. John och Pernilla bygger ut den svenska djungeln med en matrixplantering - inte så avancerat som det låter. Tareq inser att ett köksland även behöver rensas ibland och lagar mat på utgallrat grönt.

Del 10 av 12. Gunnel kommer med mormorsperenner och hjälper till med att lindra längtan till Medelhavet, Pernilla konstruerar kryddgård i stadsodlingen och Tareq sätter blomfabrik samt lagar något som åter väcker längtan till Italien

Del 11 av 12. Perenner eller sommarblommor? Vad ska man välja och vem kan man lita på? Het debatt mellan Pernilla och Gunnel. Dessutom vill Tareq ha lök i kökslandet och experimenterar med arabisk plockmat.

Del 12 av 12. Pernilla och John optimerar trädgården inför sommaren. John dansar också i sommarängen medan Tareq bygger hotell och lagar efterrätt. Dessutom en favorit i repris; vem ska vattna i sommar?