Hoppa till huvudinnehåll

Martin Stenmarck - en melankolisk Golden Boy

Martin Stenmarck
Martin Stenmarck Bild: Yle / Hannah Norrena martin stenmarck

Martin Stenmarck är en av Sveriges mest folkkära artister med en gedigen musikalisk bakgrund. Ifjol deltog han i svenska Melodifestivalen med låten När änglarna går hem med vilken han tog sig till andra chansen. En plats i finalen uteblev dock denna gång för mannen som 2005 representerade Sverige i Eurovision Song Contest.

Martin är idag mest verksam som artist och i mars 2014 släppte han en EP med fyra nya låtar, När änglarna går hem var en av dem. Det nya materialet kräver enligt Martin lite fler lyssningar och det kan vara en av orsakerna till att det inte gick vägen i årets Melodifestival. Vad handlar då denna nya stora låt om?

För mig handlar ”När änglarna går hem” om att hela tiden se möjligheterna till en förändring. Varje morgon är en ny chans att förändra det man inte är nöjd med.

- För mig handlar När änglarna går hem om att hela tiden se möjligheterna till en förändring. Det var det jag försökte gestalta i textraderna: ”När änglarna går hem och himlen ändrar färg, så möts vi av en stad som vaknar upp på nytt igen….” Det kommer från tiden då jag var nyinflyttad i Stockholm, jobbade på restaurang och gick hem vid 04-tiden på morgonen och såg den här fantastiska sommarmorgonhimlen… då kändes det som att jag verkligen kunde göra vad som helst. Så tycker jag att livet är, varje morgon är en ny chans att förändra det man inte är nöjd med.

Mannen bakom masken

Martin är för den stora massan känd som en glad och underhållande artist men samtidigt är de nya låtarna lite mörkare, mer filosoferande och ifrågasättande. Har Sveriges egen Golden Boy även en melankolisk sida?

- Absolut. Det är ju inte bara Golden Boy hela tiden. Jag trivs tillsammans med människor och tycker att det är roligt och intressant men min verklighet som småbarnspappa är ju en helt annan. Ofta hittar jag mig själv vaken mitt i natten och då jag inte kan sova går jag ner till min skrivkammare och plitar ner mina tankar. Det finns två sidor av alla människor och båda är ju lika sanna. Till vardags är jag nog en glad människa men när jag sitter där själv för mig själv i min källare med ett halvt glas rödvin och ett tänt ljus – då kommer den där melankoliska känslan in. Men det känner vi säkert alla igen, det är upp och ner, med- och motgångar. Sådant är livet.

Efter mer än tjugo år i rampljuset kan det te sig som att Martin alltid glidit omkring på ett bananskal och mer eller mindre utan större ansträngning tagit sig från framgång till framgång. Vilken anser Martin själv vara hans största utmaning i livet?

Livet efter att jag blivit pappa har varit den största utmaningen - att anpassa mig till små människor som inte är anpassningsbara

- Livet efter att jag blivit pappa har varit den största utmaningen - att anpassa mig till små människor som inte är anpassningsbara. Som artist så är man ju egocentrisk, man fokuserar på sina egna behov, sin egen sömn o.s.v. men det är ju bara att ställa åt sidan då man blir förälder. Visst vill även jag ibland vrida nacken av dem men jag kan lova er – det kommer aldrig att hända, haha.

Den glammiga artistytan är den del av Martin som vi i publiken ser men vilka tankar dyker upp då han är ensam och släcker lampan på kvällen?

- Då tänker jag på saker jag inte har gjort, saker som jag vill göra. Jag är en drömmare och kommer alltid att vara det och jag tror att hela livet handlar om att försöka uppnå det där. Jag är nog extremdriven åt det hållet - men samtidigt måste jag vara realist och inse att allt kanske inte är direkt möjligt. Det finns mycket som jag p.g.a. praktiska realiteter hamnar sila bort. Det känns inte som en uppoffring direkt, det är väl det här det innebär att bli vuxen.

Nya utmaningar

Martin Stenmarck har skapat musik hela livet men han har också gjort en kritikerrosad insats som skådespelare i filmen Kärlek Deluxe där han spelar John, en älskvärd men misslyckad musiker. Finns det något han inte kan göra?

- För mig finns det inget jag inte kan göra, det är min inställning till livet. Världen och allt som finns att göra är ju oändligt så allt det jag gjort utgör ju inte ens en bråkdel av allt potentiellt kul som finns att uppleva.

Underhållningsbranschen är som bekant en hård och ytlig bransch där utseende och image är avgörande. Är Martin själv bekymrad över åldrande och kroppens allmänna förfall?

- Nej, jag skulle inte säga det. Jag tycker det är ganska skönt att åldras. Sen får jag ju ibland nypa mig i armen då jag träffar någon och tycker att vi är på samma våglängd och så säger den personen att den är 23 och det slår mig att…jag är ju…41! Det är intressant. Men jag är inte så ålderskänslig. Jag håller på med ganska fysiska grejer som cykling varje dag men jag märker att jag måste träna mer än vad jag gjorde tidigare för att hållas i samma form. Men det är inget jag störs av.

Martin har tre barn tillsammans med artisten Hanna Hedlund. Paret har ofta figurerat i skvallerpressen som ett typexempel för Det Perfekta Paret. Vilket är hans bästa kärlekstips?

Martin Stenmarck och Hannah Norrena
Martin Stenmarck och Hannah Norrena Bild: Yle / Hannah Norrena martin stenmarck

- Det måste ju finnas någon typ av attraktion kvar, det är ju grunden. Men sen så är det himla viktigt att man ger varandra utrymme att genomföra saker man drömmer om, ska jag lyfta fram en grej så är det det.

Martin Stenmarck intervjuades av Hannah Norrena i Stockholm 29 mars 2014. Hör hela intervjun i klippet nedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje