Hoppa till huvudinnehåll

Sång och fasa

Daniel Österlund.
Daniel Österlund Daniel Österlund. Bild: Viktor Granö daniel österlund

Daniel och jag lärde känna varandra för åtta år sedan. Han studerade ljudteknik i Helsingfors och bodde i en rymlig lägenhet i Kampen. Där var det fest mest varje vecka, ofta på vardagskvällar. Daniel levde en drömsk tillvaro, av musik och cannabisrök.


Min bror spelade under flera år trummor i Daniels rockband. Bandet var Daniels skötebarn, hans livsprojekt och uttryckskanal. Men plötsligt upplöste han bandet. Han stegade ut ur träningslokalen i ett svårbegripligt utbrott, och så var det slut. Jag minns en fest som skingrades efter ett lika plötsligt och oöverskådligt intermezzo mellan Daniel och hans dåvarande flickvän.

Det var ungefär i de tiderna Daniel reste till Gotland för att söka in till en musikskola. På väg till skolan såg han plötsligt, genom bussfönstret, högar av människolik. Nakna människokroppar, staplade på varandra, som om de väntade på att brännas. Nazisterna hade tagit makten på Gotland, och Daniel var på väg till ett koncentrationsläger. Det var hans klara upplevelse av vad som pågick.


Ett drygt år senare togs Daniel in på Borgå sjukhus, och fick diagnosen schizofreni.

Idag lever han för sig själv, i ett litet trähus i Borgå. Han lyfter sjukpension, men arbetar samtidigt på en biograf och som ljudtekniker på en teater.

Jag var nervös inför att lägga fram mitt förslag om en dokumentär om Daniels sjukdom. Första gången jag tog upp idén, det var i somras, var Daniel idel iver. När jag återkom med ärendet i vintras var han klart mer reserverad. Men till slut kom vi tillsammans fram till att programmet är angeläget att göra.

Daniel bjöd mig och min bandspelare längst in i sina erfarenheter. Vi förde timslånga samtal, om psykoserna, om sjukhustiden, om framtidsdrömmar och fantasier. ”Jag har talat mycket mer här i radion än jag någonsin gjort med någon läkare”, säger Daniel.

Jag är väldigt glad över att i dokumentären dessutom få presentera en alltjämt okänd trubadurbegåvning. För Daniel Österlunds sånger, hans vackra texter och flytande gitarrspel, är en värld för sig.

Månadens dokumentär: Cykla hela jävla natten

Söndag 10.8 kl. 9.03
Onsdag 13.8 kl. 11.03

Läs också