Hoppa till huvudinnehåll

Tredje raka guldet och fler ska det bli

HIFKs guldlag 2014
HIFK fick fira guld igen. HIFKs guldlag 2014 Bild: YLE hifk damer handboll guld 2014

HIFK:s handbollsdamer vann finalserien över Dicken med 3-0, knep sitt tredje raka guld och räknar med att vinna fler också i fortsättningen.

Årets HIFK består av en lämplig dos rutin och flera unga talangfulla spelare som vågar ta ansvar. Den mixen har visat sig vara framgångsrik i år. Laget har en fantastisk målvakt i Annika Lindström som i synnerhet final nummer 1 och 2 var omöjlig för Dickenspelarna. Men också i final nummer 3 var hon oftast rätt placerad och såg bland annat till att Dicken missade tre sjumeters kast.

Laget bjöd på stenhårt försvar, många av spelarna var i årets finalserie starkare än motståndarna och i anfallsväg kan man bjuda på skottstyrka som inget annat FM-serielag.

För målvakten Annika Lindström var dagen ganska normal även om den eventuellt avgörande finalmatchen skulle spelas på kvällen. Ritualerna var de samma som alltid och det fungerade. Hon är oerhört stolt över laget och sitt eget spel i finalserien även om hon medger att Dicken kom åt att göra fler mål mot henne i den sista finalen.

För Anette Tallqvist var det här redan det elfte FM-guldet men lika gott smakar det för det. Hon skadade sig i den andra halvleken och fick ett öppet sår i hakan som ännu på kvällen skulle "fixas" innan hon kunde ta del av lagets guldmiddag.

Hon anser att laget kommer att skörda framgångar i framtiden också eftersom hon tror att flera av de rutinerade spelarna fortsätter satsa samtidigt som de yngre hela tiden blir bättre, vågar ta ansvar och får rutin. Också av tuffa nerviga matcher som de i slutspelet.

För Linda Cainberg var finalserien en skön revansch över skador som stört henne under vintern och våren. Hon missade de två sista matcherna mot Dicken i grundserien då HIFK förlorade båda. Nu var hon med och även om hon anser att hon misslyckades i final nummer två steg hon nu fram och pangade in hela tolv mål i den avgörande finalen.

Men hon vill lyfta fram hela laget till FM-guldet. Det var ju de yngre spelarna som såg till att det blev seger i den andra finalmatchen.

Tränaren Birgitta Lindholm var nöjd när summern ljöd. Ett nästan ett år långt projekt var över och slutresultatet var lyckligt och kanske lite väntat. Hon berömde sina spelare som tränat verkligt hårt och målmedvetet hela året. Tidigare år har laget blommat ut först i slutspelet - nu var man starka hela säsongen och lyckades hålla Dicken bakom sig i grundserien trots Drumsölagets spurt.

Lindholm tror att HIFK också nästa år kommer att vara oerhört starka. Några av de yngre spelarna drömmer om spel utomlands men hon hoppas att de ännu väntar lite med flytten och utvecklas på hemmaplan innan de provar vingarna utomlands.

För Dickenspelaren Anna Lindahl kändes det tungt att Dicken inte kom upp till sin normala nivå i finalserien. Men även om det nu genast efter den sista finalmatchen känns tungt tror hon att det om någon dag känns ganska bra med silverpengen.

I fjol gick man en stentuff kamp mot Grankulla IFK i semifinalen och förlorade. Nu var man i final och vann silver, så utvecklingen i det unga laget går hela tiden framåt. Laget kommer att fortsätta kämpa under Jani Vaskolas ledning och det betyder att laget nog kommer att vara minst lika starkt nästa säsong.

Läs också: HIFK firar handbollsguld