Hoppa till huvudinnehåll

Alex Fager: Allt var inte bättre förr

Alex Fager
Alex Fager Bild: Yle alex fager

Under nittiotalet jobbade jag som musikjournalist och radiopratare. Jag intervjuade ofta artister och tacklade fenomen inom populärkultur och samhällsfrågor som reporter. På den tiden hade reportrarna ofta rätt fria händer och valde därefter. Jag gjorde mig själv skyldig till att flera gånger välja uppslag, ämnen, intervjuobjekt och saker att prata om som intresserade mig själv. Det här utan att ägna många tankar åt vilka i publiken som kunde intressera sig för uppslagen.

Jag hade lite tur på vägen och lyckades oftare träffa rätt än fel och kunde i och med det utvecklas, gå vidare och också få upp ögonen för lyssnaren. Med lite otur hade det kunnat gå tvärtom. Jag tror inte att min historia är speciellt unik, speciellt inte då det kommer till media i svenska på Finland under ett 90-tal och tidigare.

Jag möttes av frågan kring vad jag anser vara proffsighet här om dagen. Frågeställaren undrade hur vi, i vårt innehåll, kan ta ställning till aktualiteter och samhällsuppslag trots att vi påstår oss vara public service och därmed borde vara objektiva. Frågan är relevant och diskussionen kom snabbt in på vad som är objektivitet, huruvida någonting sådant alls finns och förstås i förlängningen vad det är att förhålla sig proffsigt till sitt uppdrag. Det fick mig att tänka på min historia och reflektera över begreppet professionalitet.

Det som saknades under 90-talet var bristen av respekt för uppdraget, ibland för kollegerna och ofta för er, publiken. Att vara professionell är inte bara att kunna hantverket bra utan också att kunna förhålla sig med respekt till allt och alla, inte minst sin publik. Och respekt i det här fallet är bland annat att lyssna. Det är kanske också här mediebranschen har tagit de största kliven framåt under de senaste tio åren. På 90-talet och framförallt ännu tidigare var konkurrensen en annan, tv- och radiokanalerna färre, webben var knappt uppfunnen och kontakten till publiken utgick från ett megafontänk.. Vi ropade och ni lyssnade, om ni gjorde det. I dagens värld bygger det mesta på en dialog.

Allt var alltså inte bättre förr. Samhällsutvecklingen och framförallt medieutvecklingen har tvingat branschen att vässa klorna och tackla innehållet målinriktat och med respekt. Då vi lyckas bra med detta, då kan vi kalla oss professionella.

Alex Fager, chef för Fakta & fiktion, Svenska Yle.