Hoppa till huvudinnehåll

Fartygskapten somnade vid rodret i Kvarken

Bild: YLE / Jouni Koutonen räddning

Det kunde ha slutat riktigt illa i natt då sjötrafikcentralen upptäckte att det inte gick att få kontakt med ett fraktfartyg i Kvarken. Fartyget var bara 15 minuter från att köra på grund vid Valsörarna när det sedan ändrade kurs.

Det var först efter upprepade försök att nå fartyget via radio som man såg att fartyget ändrade sin kurs. Också sjötrafikledningen i Sverige försökte nå fartyget utan resultat.

Strax därefter meddelade ändå fartygets kapten att allt är i sin ordning.

En patrull från Vallgrunds sjöbevakningsstation gick ändå ombord på fartyget för att ta reda på vad som hänt och kaptenen uppgav då att han somnat vid rodret. Kaptenen misstänks nu för fylleri i sjötrafik och fördes efter incidenten till Vasa för blodprov.

- Om fartyget hade kört på grund och börjat läcka så hade olja kommit ut i havet, säger premiärlöjtnant Martin Saarinen vid Åbo sjöräddningscentral, som kontaktades när man upptäckte att fartyget var onåbart.

Fartyget med åtta besättningsmän kunde fortsätta färden utan kaptenen.