Hoppa till huvudinnehåll

Tiden räcker till för den som använder den

Sömnproblem
Sömnproblem Bild: Yle / Sluta panta. Illustration av Linn Henrichson morgontrötthet

Få saker har så stor betydelse som tiden. Ofta känns det som att den bestämmer över oss, vi har tider att passa på många olika vis.

Tiden bestämmer och definierar oss, den tid vi lever i präglar oss, den ger oss en angivelse om till exempel hur gamla vi är och vi ser perspektiv och proportion genom tid. Vi säger ofta att tid är pengar, så den definierar också ekonomi och värde.

Tiden är en avgörande faktor i så många beslut, även de jag gör i mitt eget liv och jag började fundera på om jag på något sätt kunde bestämma mera själv över MIN TID? Jag vill inte känna att jag förlorar tid, att jag inte hinner med. Jag behöver inte vinna tid jag vill mest ha tid att vara nu, nu, nu, nu... Jag läste ett citat av Leonardo da Vinci, ”tiden räcker till för den som använder den”. Det är kanske just så det är, att när man börjar göra det man tänkt, så har man tid för det. Det är många saker, i alla fall jag TÄNKT göra, som tagit tid av mig utan att bli gjorda. Nyckeln är alltså att göra och att använda tiden.

Jag brukar skoja om att jag inte vill veta hur många månader, kanske år av min tid, jag använt på att vänta. Jag väntar på tåg, på bussen, på flyget, på båten, på hissen, på tunnelbanan... jag väntade tills jag började göra. Jag gick till följande busshållplats, jag tog trappan istället för hissen och effekten var att jag kände att jag gjort nåt, småsaker men ändå en annan känsla än att inaktivt vänta. Det blev kanske ett aktivt väntande.

Det handlar alltså också om vad jag gör, att jag aktivt väljer hur jag använder tiden. Jag bestämmer över min tid. Eller kanske snarare, jag bestämmer över vad jag GÖR. Det sägs att det tar 20 procent av vår tid att göra 80 procent av det vi gör, så OM vi vill optimera vår tidsanvändning så finns det statistiskt sett ganska mycket tid över att laborera med.

Det finns en uppsjö av goda råd och tips på hur du i praktiken kan optimera din tid, hur du blir effektivare och hur du gör för att hinna med och stressa mindre. Läs dem gärna, läs många olika, det är bra tidsfördriv och jag är säker på att DU hittar något som stöder dig där. Mitt tips är att GÖRA dig själv medveten om att du kan påverka det du gör under tiden som går. Gör saker du berörs av så minns du dem, berätta om dem, ta foton och titta på dem. Du kan inte stanna tiden men du bestämmer vad du gör i den.

//Yvonne Nyberg, Folkhälsan