Hoppa till huvudinnehåll

Bensinmack snart klar - varuhus låter vänta på sig

Taklagsfest på ABC i Stenhaga.
Taklagsfest vid bygget av den nya ABC-stationen i Stenhaga i Vasa. Taklagsfest på ABC i Stenhaga. Bild: YLE/ Moa Mattfolk stenhaga

Handelslaget KPO fortsätter sina satsningar i Österbotten. På måndagen firade man taklagsfest på den nya ABC-stationen i Stenhaga i Vasa. Samtidigt är det fortfarande oklart om det blir något nytt stort Prisma-varuhus i Risö.

På måndagen stod långborden dukade på Glimmervägen 2 i Stenhaga, där den nya ABC-stationen reser sig. Längs bänkarna trängdes byggarbetare i arbetsväst och hjälm tillsammans med den kostymklädda ledningen för handelslaget KPO. Vid KPO hoppas man att den nya stationen ska komplettera den ABC-station som redan finns i Risö, nära Vasa flygplats.

- Den tunga trafiken kommer ju knappast in hit till Stenhaga, utan det här blir en mindre bensinstation för personbilar där man samtidigt kan passa på att handla lite mat, de två stationerna riktar sig helt enkelt till lite olika kundgrupper, säger Kim Biskop som är tillförordnad verkställande direktör för KPO.

Kim Biskop (mitten av bilden) är tf VD för handelslaget KPO.
Kim Biskop (i mitten av bilden) är tf VD för KPO. Kim Biskop (mitten av bilden) är tf VD för handelslaget KPO. Bild: YLE/ Moa Mattfolk kim biskop

KPO har satsat rejält i Österbotten under de senaste åren, bland annat med nya butiker i Malax och Nedervetil, samtidigt som Prisma i Karleby har renoverats för stora summor.

- Vi är dessutom ständigt på jakt efter lediga platser för nya S-marketbutiker i Vasa centrum, det skulle vi gärna satsa på, säger Kim Biskop.

Storsatsning låter vänta på sig

Samtidigt är det fortfarande oklart hur det går med planerna på ett nytt Prisma-varuhus i Risö i Vasa.

- Vi har ju talat om de här planerna nu i drygt tio år och vi är fortfarande av den åsikten att det skulle finnas behov av ett varuhus i den storleksklassen söder om Vasa centrum, men vi har inte förutsättningar att fatta våra beslut innan staden har sina planer klara, säger Kim Biskop.

Tidigast i sommar kommer KPO:s styrelse att fatta beslut om de nya planerna, mer än så kan eller vill man inte avslöja i det här skedet.

KPO firade taklagsfest vid bygget av den nya ABC-stationen i Stenhaga.
Den nya ABC-stationen ligger mitt i Stenhaga handelsområde. KPO firade taklagsfest vid bygget av den nya ABC-stationen i Stenhaga. Bild: YLE/ Moa Mattfolk stenhaga

Biskop är samtidigt medveten om den kritik som på statligt håll finns mot stora handelsområden utanför stadscentra. Det är framför allt Miljöministeriet och Finlands miljöcentral som velat förhindra att arbetsplatser förflyttas bort från tätorternas centrum och trafikmängden ökar.

- Jag kan till en del förstå kritiken och vi skulle gärna bygga i centrum, men det är ju ett faktum att det där är ont om plats för större affärslokaler, säger Kim Biskop.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten