Hoppa till huvudinnehåll

Här kan du få hjälp

Texten Hjälp! i en pratbubbla
Texten Hjälp! i en pratbubbla Bild: Yle tadetpåallvar

Både den som blir mobbad och mobbaren behöver hjälp för att få slut på mobbningen och komma över den. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga och var du kan hitta hjälp.

Berätta för en vuxen

 • Det bästa sättet att få slut på mobbning är att berätta för en vuxen.
 • Det räcker att en vuxen person som du litar på får veta. Det kan vara mamma, pappa, skolkuratorn, en ungdomsledare, vaktmästaren eller en lärare. I de flesta fall lönar det sig att berätta både för dina föräldrar och en vuxen i skolan.
 • Om det känns svårt att prata kan du också skriva ett sms eller ett mejl. Eller kanske du har en kompis eller en vänelev som kan berätta i stället för dig.
 • I skolan finns en skolkurator/-psykolog som du kan prata med och som kan hjälpa dig vidare. Då de vuxna tagit tag i mobbningen och den avtar är det viktigt att du får hjälp med att behandla det som hänt.

Skolan är skyldig att ingripa

Skolan är skyldig att ingripa i mobbning eftersom lagen säger att barn och unga har rätt till en trygg skolgång. Lagen kräver också att alla skolor ska ha en handlingsplan för hur de tar tag i mobbning. Polisen ger också råd till den som är utsatt för nätmobbning.

Här finns någon att prata med

Sluta panta - chattstöd
I Sluta pantas chatt kan du snacka med professionella handledare. Chatten är öppen måndag till onsdag kl.19-22. Du kan både föra privata samtal och samtal som är synliga för alla användare.

Folkhälsans tonårspolikliniker
Här kan du få professionell hjälp för dina problem. Boka en tid genom att ringa eller mejla.
Tonårspolikliniken i Vasa 06 312 4544, Yvonne Ånäs-Sohlberg (psykolog/psykoterapeut) 050 569 6449, Eva Hägglund (kurator/psykoterapeut) 044 788 5998
Tonårspolikliniken i Helsingfors Du kan boka tid vardagar vardagar kl. 12.00-13.00 genom att ringa 050 465 7784, annars mejla tonarspoli(a)folkhalsan.fi)
Tonårspolikliniken i Åbo och Pargas Du kan boka tid kontorstid genom att ringa 044788 3750, annars mejla abo.tonpol(a)folkhalsan.fi)

Våga fråga - frågetjänst för unga i Österbotten
På Österbottens tvåspråkiga ungdomsportal Decibel svarar experter på frågor som du skickar in. De kan ge dig fakta, råd, olika synvinklar, erfarenheter och tröst. Här kan du ställa en fråga.

Mannerheims barnskyddsförbund – stödtelefon (på finska)
Lasten ja nuorten puhelin (Barnens och de ungas telefon) jourar på numret 116 111. Du kan ringa måndag till fredag kl 14-20 och lördag till söndag kl 17-20. Det är gratis att ringa och samtalet syns inte i din telefonräkning. Förbundet har också en stödchatt på finska. Läs mer här

Problem med att få slut på mobbningen?

Regionförvaltningsverket Om du fört samtal med skolan och skolan inte ingriper i mobbningen kan du göra en anmälan till Regionförvaltningsverkens svenska bildningsenhet. Du kan också få råd av Barnombudsmannens byrå 0295 16001.

Polisanmälan Ofta innefattar mobbning brott som ärekränkning, olaga hot, spridning av information som kränker privatlivet eller misshandel. Du göra en polisanmälan på polisens webbsida eller genom att gå till närmaste polisstation.

Källor: Gun Andersson (Folkhälsan), Mannerheims barnskyddsförbund

Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

 • Sex slutsatser av #tadetpåallvar

  Under den gångna veckan har Svenska Yle publicerat långt över hundra berättelser om mobbning som ni har skickat in till #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen. Vi har också lyft fram mobbning i tiotals artiklar och flera av våra radio- och tv-program. Här är sex slutsatser av vår öppna granskning.

 • Stina läste berättelserna - viktigast att någon lyssnar

  #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen bad Folkhälsans expert Stina Forsberg läsa igenom era berättelser om mobbning. Många beskriver hur viktigt det har varit att en vuxen tar den stora smärtan men också mindre kränkningar på allvar.

 • Jessicas mobbningshelvete urartade

  20-åriga Jessica är en av de första som skriver in till #tadetpåallvar. – Det var en snilleblixt. Jag hade precis hört att en av mina bekanta försökt ta livet av sig. Det fick mig att tänka på hur nära jag själv var, säger Jessica. Lyssna på hennes berättelse i ljudpodden här.

 • "Kiva Skola" garanterar ingenting

  Staten betalade miljoner för antimobbningsprogrammet Kiva Skola. Trots det saknas exakta uppgifter om i hur hög grad programmet används i skolorna. Så många som var fjärde skola som uppger sig vara en Kiva skola kanske inte använder programmet aktivt.

 • ”Mobbarens föräldrar bryr sig inte”

  En förälder skriver om hur dottern blir mobbad av ledaren i klassen som fått med sig alla klassens flickor. Lärarna ingriper inte och mobbarens föräldrar tycker att den mobbades familj svartmålar deras dotter.

 • Berättelse 91: Jag skäms för vad jag gjorde

  Jag mobbade för att jag själv mådde dåligt. Jag är medveten om att hon kanske aldrig kan förlåta, att vi gav henne sår som kanske aldrig läks. Så här skriver Edit till #tadetpåallvar: Det var i högstadiet allt gick fel. I den nya klassen intog jag snabbt rollen som den "tuffa" flickan. Jag syntes och tog plats, ofta på andras bekostnad. I klassen gick också en lite tyst och blyg flicka.

 • Polisen rycker ut mot mobbning varje vecka

  Polisen rycker nästan dagligen ut till finländska skolor. Den vanligaste orsaken är mobbning. I skolorna talar man om mobbning medan polisen talar hot, misshandel och ärekränkning. Tom blev mobbad från skolstarten. Hans föräldrar gjorde en polisanmälan efter en grov attack på honom. Polisen konstaterade att det var frågan om misshandel. Gärningsmännen var nio år.

 • Otydlig lag drabbar mobbade

  Om skolan inte klarar av att få slut på mobbningen är den drabbade rätt ensam. Den finländska lagen är vag och pekar inte ut någon ansvarig för att mobbningen ska sluta. Den myndighet som övervakar skolorna är frustrerad över bristande befogenheter.

 • Skolbesök och barnskydd då mobbning polisanmäls

  Bland de polisdistrikt som täcker Svenskfinland är det varje år tiotals mobbningsfall som polisanmäls. Merparten av fallen läggs ändå ner då gärningsmännen är under 15 år. Svenska Yles granskning visar att polisen mera går in för åtgärder som skolbesök och att kontakta barnskyddet.

 • "Mobbning går i arv"

  Maria var inte den första i familjen som kallades fet. Redan hennes mamma och mormor fick höra att de är feta vilket lett till att alla tre bantat hela livet. Nu har Marias dotter diagnosticerats med en ätstörning. Lyssna på ljudpodden för att höra deras berättelse.

 • Slagen på grund av min hudfärg

  Oscar blev mobbad och misshandlad på grund av sin hudfärg. Skolan var inte till någon hjälp. I dag är Oscar själv lärare och mån om att eleverna ska må bra. Läs Oscars berättelse och lyssna på hans intervju.

 • Ingen tog Anna-Karin på allvar

  Hon är lång, blond och hennes vackra leende avslöjar inga ledsamma minnen från barndomen. Ändå finns de där. Och när Anna-Karin börjar prata om den jobbiga tiden bleknar leendet. Fortfarande finns det dagar då hon inte kan vistas utomhus.

 • Nätmobbarna följer dig överallt

  Nätmobbning tar sig i uttryck på många olika sätt, men den är oftast sammankopplad till traditionell mobbning. Överkonstapel Mikael Appel jobbar som nätpolis och säger att det är allas skyldighet att lite följa med vad som händer i andras liv.

 • Respekt motar mobbning

  Också i Västnyland har polisen fått rycka ut för att reda ut mobbningsfall i skolor, men det rör sig ändå om rätt få fall jämfört med andra områden i Svenskfinland. För att förhindra mobbning rör sig närpolisen - eller skolpolisen - i skolorna för att lära ut respekt för medmänniskor.

 • Obs-debatt om mobbning

  Obs följer kampanjen #TaDetPåAllvar och diskuterar mobbning med krisarbetaren Camilla Laine, forskarsocialarbetaren Frida Westerback, journalisten Kia Svaetichin och Daniel Hilli som mobbats.

 • #TaDetPåAllvar engagerar

  Kampanjen #TaDetPåAllvar visar en sida av Svenskfinland som vi sällan talar om. Det har kommit in massvis med historier, och budskapet om att vi ska ta mobbningen på allvar har engagerat oss alla. Här är ett axplock av era reaktioner.

 • Malin Valtonen: De förbannade rosa byxorna

  För att kunna berätta min historia var jag tvungen att mentalt förflytta mig omkring 15 år tillbaka i tiden. Det är inte lätt eftersom jag jobbat hårt på att förtränga allt det jobbiga. Men i barndomshemmet, längst in i garderoben, ligger mina dagböcker från lågstadiet som väcker allt till liv igen.

 • Pia Abrahamsson: Hormärket!

  Jag trodde jag var speciell.

  Då jag gick på tvåan i folkskolan flyttade vi till Lovisa från Björneborg. Jag hade varit Pia A för det fanns en annan Pia i klassen. Jag hade börjat skolan då jag var sex år och en vecka gammal ( ung?) för att jag var så brådmogen. Jag trodde jag var speciell.