Hoppa till huvudinnehåll

Radioteatern firar Shakespeare: Lear!

Lear med krona och sin trogna vapendragare Kent
”Vad är det här? Här i gyttjan. Min krona, min gullkrona... käraste lilla lilla kronan...” Lear med krona och sin trogna vapendragare Kent iwar wiklander som lear

– Det finns en orsak till varför klassiker överlever genom generationer. Vi kan ta en kung Lear och vända upp och ner på honom och göra en pudding – och ändå finns essensen och tragiken där, säger dramatikern och regissören Marielle Eklund-Vasama.

Radioteatern firar nu William Shakespeares 450 år med att reprissända hennes mycket fria och personliga adaptation av Kung Lear från 2010.

”Jag orkar inte vara kung längre, men jag vill”, säger Lear och besluter överlåta sitt rike åt den av sina tre döttrar som älskar honom mest. På knappt fyrtio minuter skildras hans resa från maktens tinnar ner mot mörker, ensamhet och yttersta hjälplöshet.

Handlingen är alltså den samma som hos Shakespeare, men renad från alla sidohandlingar, och språket är både vardagligt och djupt poetiskt. Här finns en uppfriskande respektlöshet mot förebilden men också en absolut trohet mot det djupt tragiska i historien.

I rollen som Lear hör vi den kända svenska skådespelaren Iwar Wiklander (nu senast aktuell i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.). Lears trogna vapendragare Kent spelas av Joachim Wigelius och döttrarna Reagan, Goneril och Cordelia av Henrika Andersson, Ragni Grönblom och Edith Holmström. Marielle Eklund-Vasama står själv för regin. Niko Ingman svarar för den tekniska regin och Sonja Loikkanen var produktionsledare.

Radio Vega, onsdag 30.4 kl. 21.05

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje