Hoppa till huvudinnehåll

Tappa björksav - så gör du

Tappa sav ur björk med ett sugrör.
Tappa sav ur björk med ett sugrör Tappa sav ur björk med ett sugrör. Bild: YLE/Strömsö sav

Björksav är väldigt rik på vitaminer och mineraler – en perfekt energikick på våren! Mellan tjällossning och lövsprickning frossar jag i björksav både invärtes och utvärtes och känner livsandarna återvända efter vintern.

Förr sa man att man skulle ut i skogen och dricka märg i benen, och det är inte så dumt tänkt. Björksav är rik på vitaminer och mineraler, framför allt c-vitamin och kalium, och ger verkligen en energikick efter en näringsfattig vinter.

Att tappa sav är lätt, och en björk kan ge mellan en halvliter och flera liter sav per dygn. Saven smakar sött och lite björkved, och det är godare än det låter. Man kan dricka flera liter om dagen som måltidsdryck eller istället för vatten, eller baka bröd med saven som degvätska.

Utvärtes är saven bra som sammandragande ansiktsvatten eller som hårsköljningsvatten. Det går också bra att använda björksav som näringsrik bas i ett örtschampo (t ex det här receptet, byt bara ut örtavkoket mot björksav).

Saven håller några dagar i kylskåp, sedan börjar den jäsa. På en del håll jäser man björksav till champagne, men jag brukar frysa in det som blir över och ta fram under senhösten när jag behöver extra energi.

Tänk på att alltid lägga ett förband på björken när du är klar med tappningen, annars kan den stå och blöda hela sommaren. En del knipsar av en gren och trär på en flaska på grenstumpen när de ska ta sav, jag föredrar att borra ett litet hål i stammen som jag pluggar igen när jag tappat klart.

Det går att ta sav mellan tjällossning och lövsprickning, sedan behöver trädet saven själv. Så länge man håller sig inom de ramarna skadas inte björken av savtappningen. Man måste ha markägarens tillstånd för att tappa björksav, men det brukar aldrig vara några problem om man berättar att man pluggar igen björken när man är klar.

Det här behöver du:

En borr, ca 6 mm i diameter
Sugrör eller slang som passar i hålet
En flaska, minst 0,75 liter (en björk kan sava väldigt fort, så man behöver en stor flaska)
Snöre som håller för en flaska full med sav
En egen björk eller markägarens tillstånd
Så här gör du:

1. Borra ett litet hål i björken, ca 6 mm i diameter och 5 mm djupt
2. Knyt fast en flaska under hålet
3. Peta in ett sugrör eller en slang i hålet och led ner i flaskan
4. Håll koll på björken så att du kan byta flaska när den första blir full
5. När du är klar – tälj till en träplugg som är lite för stor för hålet
6. Slå in pluggen i hålet så att saven slutar droppa
7. Tacka björken
8. Välj en annan björk nästa år

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård