Hoppa till huvudinnehåll

Torolf Back: Tumören större än babyn

Bådas magar växte

Torolf Back bor i sitt barndomshem långt ute på landet, på en lugn och harmonisk plats. Där har han jobbat som jordbrukare i många år tills han sadlade om och blev diakon. Det märks knappt alls att livet vänts upp och ner många gånger. Hela tiden har det funnits en sjukdom i bakgrunden och då och då har den slagit till med full kraft. När Torolfs fru blev gravid började också Torolfs mage växa, och den tumör som senare opererades ut var betydligt större än deras bebis.

Christina Calden Back minns sin första graviditet som en märklig tid. Det var inte bara hennes mage som började växa då. Hennes mans mage började också växa. Bältet spände, och efter arbetsdagarna var maken Torolf Back också extra trött. Jag undrade om jag hade blivit lat eller vad det var för fel, säger Torolf.

Beskedet en chock

Snart visade det sig att det var en tumör han hade fått, en desmoid-tumör, som redan fanns i familjen. Trots att de kände till den från förut så kom beskedet som en chock. För desmoid-tumören brukar bara dyka upp hos gravida kvinnor, säger Christina. Nu dök den upp hos Torolf – när jag var gravid. Hon kommer ihåg hur hon brukade ligga bredvid Torolf på kvällarna och titta på deras två stora magar.

Min mage var stor, säger Christina, men Torolfs mage var enorm. Hans tumör hann bli 14 kilo tung innan man kunde operera ut den och innan dess fick paret kämpa för att ta sig genom dagarna. Jag var livrädd för att mista honom och bli ensam med mitt barn, berättar Christina.

En rolig sak per dag

För att hålla humöret uppe bestämde de sig för att göra en rolig sak per dag. Det behövde inte vara stora saker, det kunde räcka med att de åkte till Närpes för att handla mat. Eller med att dricka en kopp kaffe i naturen. Det ramade in dagen och gjorde att de hade något annat, lite trevligare, att tänka tillbaka på efteråt.

Livet gick vidare

Efter operationen har livet gått vidare och nu har Torolf och Christina tre barn tillsammans. Torolfs sjukdom hänger ännu med som en extra person i familjen, och de har alla lärt sig att leva med den. Sjukdomen gör att det hela tiden bildas nya polyper i tarmarna, och de går oftast att bränna bort, men ibland har det krävts nya operationer.

Har gett mycket

Trots långa sjukhusvistelser och en och annan hallucination på grund av medicinerna, så skulle Torolf ändå inte vilja vara utan allt det här. Det har givit mig så mycket, säger han. Jag kan vara tacksam för små detaljer och kräver inte så stora saker av livet. Dessutom har jag fått tillbringa mycket tid med familjen då jag har varit sjukskriven i så långa perioder. Christina håller med om att Torolfs sjukdom fört med sig mycket positivt.

Vi står alla väldigt nära varann, säger hon. Livet är inte så där jättesjälvklart i vår familj, så då blir det kanske lättare att ta vara på det också.

Redaktör: Hanna Klingenberg

Läs också

Tro

Nyligen publicerat - Tro