Hoppa till huvudinnehåll

Carlström: Teamradio-förbudet en säkerhetsrisk

IAM-stallet i täten under Circuit Sarthe
IAM-stallet i täten under Circuit Sarthe Bild: YLE landsvägscykling

Förbudet av teamradion i mindre cykeltävlingar är en stor säkerhetsrisk för cyklisterna, säger Kjell Carlström, sportdirektör för IAM-cycling. När man inte har direkt kontakt tilll cyklisterna finns det ingen chans att till exempel varna för farliga ställen längs med tävlingsrutten. Det var ett dåligt beslut av UCI, menar Carlström.

För några år sedan beslöt Internationella cykelunionen att man skulle förbjuda teamradion i mindre tävlingar för att det skulle bli svårare för stora stall att kontrollera tävlingarna. Meningen var att beslutet skulle göra tävlingarna mer intressanta och händelserika. I vissa fall har det också fungerat men, den effekt man inom UCI hade hoppats på, gav inte förbudet. Många stall var redan från början emot beslutet och hänvisade till cyklisternas säkerhet.

Cyklisterna är de som lider

IAM:s sportdirektör, fd. proffscyklisten Kjell Carlström hör också han till motståndarna. Redan under sin aktiva tid var han med om flera farliga situationer som kunde ha undvikits med radiokontakt.
Nu då cyklisterna inte får information om vägar som smalnar av, mörka tunnlar, tvära svängar eller till exempel refuger som finns längs med vägen är olycksrisken hela tiden överhängande, säger Carlström. Säkerheten borde alltid gå före när beslut görs. Beslutet har enligt Carlström inte gjort tävlingarna nämnvärt intressantare däremot betydligt farligare för cyklisterna!

Radionkontakten borde återinföras

Ett återinförande av radion i alla tävlingar borde göras så fort som möjligt innan det händer något riktigt allvarligt. Dessutom finns det nu inget lag som helt skulle dominera cykelcirkusen så radiokontakten skulle inte ändra nämnvärt på hur tävlingen eller resultaten utformas. Det ser vi ju redan på de stora etapploppen var teamradion är tillåten, säger Carlström.
Carlström hoppas att det sker en förändring i den här frågan nu när hela Pro-Touren inom kommande säsonger läggs om.

Lyssna vad Kjell säger om skillnaden mellan att ha, eller inte ha teamradio:

Se Sportmagasinet här