Hoppa till huvudinnehåll

I dag väntas det nya Nokia presenteras

Nokias tidigare huvudkontor i Esbo
Nokias tidigare huvudkontor i Esbo Bild: Yle kägeludden

Nokia har än så länge inte berättat något om sin verksamhetsstrategi efter försäljningen av mobiltelefonenheten. Och det är därför svårt att sia om bolagets ekonomiska utsikter och hur mycket aktieägarna kommer att få i utdelning för 2013, säger Hannu Rauhala, analytiker från Pohjola Bank.

I dag presenterar Nokia sin delårsrapport och väntas samtidigt berätta om bolagets nya strategi.

- Det största intresset riktas troligen mot Nokias framtidsutsikter. Vi vet egentligen inte något om vad Nokia kommer att göra. Och därför har det varit svårt att göra några uträkningar beträffande bolagets framtidsutsikter, säger Rauhala

Det har spekulerats att Nokia kommer att köpa upp ett annat företag för att förstärka nätverksverksamhet, NSN, som nu står för 90 procent av bolagets omsättning. Men än så länge finns bara spekulationer och rykten, säger Rauhala.

Många har också gissat att NSN:s nuvarande verksamhetsdirektör Rajeev Suri kommer att bli Nokias nya verkställande direktör, men enligt Rauhala är det ännu bara en gissning och det samma gäller spekulationer kring den övriga ledningen.

Den tredje stora frågan är hur mycket aktieägarna får i utdelning för 2013. Det blev det ingen utdelning för ägarna för 2012, men enligt analytikernas medianprognos kan ägarna nu vänta sig en ordinarie utdelning på 0,1 euro per aktie plus en extra utdelning på 0,4 euro per aktie. Det här tack vare försäljningen av mobiltelefonenheten.

Men enligt Rauhala beror utdelningens storlek i stor grad på vilken strategi bolaget har valt och hur mycket det kostar att genomföra den.

- Det som sedan blir över kan betalas ut till aktieägarna.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes