Hoppa till huvudinnehåll

Moskvatrogna attackerade polisstation i Luhansk

Kravallpolis på plats i Luhansk
Kravallpolis på plats i Luhansk Bild: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE luhansk

Ukrainska poliser drog sig tillbaka efter att tiotals beväpnade proryska separatister attackerade en polisstation i Luhansk med distraktionsgranater och automatgevär. Utanför demonstrerade kring tusen aktivister. På tisdagskvällen fanns inga uppgifter om eventuella skadade.

Samtidigt krävde Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov två polischefers avgång då polisen i de östukrainska städerna Luhansk och Dontesk inte kunnat fullfölja sina uppgifter.

Hittills har Moskvatrogna grupper kontrollerat den lokala säkerhetstjänstens kontor i Luhansk. Men under tisdagen intog de flera myndighetsbyggnader och en tv-station.

Försedda med metallrör söndrade de dörrar och fönster och tog sig först in i en lokal regeringsbyggnad. Därefter intog beväpnade män den lokala åklagarmyndigheten och en tv-station. Luhansk ligger några tiotals kilometer från den ryska gränsen.

Separatisterna ska ha ersatt den ukrainska flaggan med den ryska, och demonstranter krävde högljutt en folkomröstning om områdets framtid. Kravallpolis fanns på plats i regeringsbyggnaden och ska inte ha gjort något motstånd.

På tisdagskvällen drog poliserna sig tillbaka. De var inte beväpnade, men nog försedda med hjälmar.

Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov sade för sin del att det kanske inte blir möjligt att genomföra presidentvalet i maj i alla delar av landet på grund av det oroliga läget i östra Ukraina.

Reuters, AFP, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes