Hoppa till huvudinnehåll

Tisdagssnackarna: Många ”ska” när det gäller Vappen

Fritjof Sahlström och Maria Vuorelma
Fritjof Sahlström och Maria Vuorelma tisdagssnackade om Vappen. Fritjof Sahlström och Maria Vuorelma Bild: Yle / Julie Ebbe tisdagssnackare

- Varför ändra på ett beprövat koncept, jag ska till Havis, sen ska jag till Kajsaniemi och sen ska vi ännu till Brunnsparken, förklarar tisdagssnackaren Maria Vuorelma.

Vår andra tisdagssnackare Fritjof Sahlström är född och uppvuxen i Vasa och har studerat i Uppsala, och är således inte bunden av regionens traditioner.

- I Vasa gjorde man som familj ett val, och vi stod vid stadshuset och lyssnade på Vasa Sångargille. Andra kompisar valde att gå i demonstrationstågen, men eftersom Vasa är en så liten stad så hände de här sakerna ofta bredvid varandra, skrattar Sahlström.

För den oinsatte kan det vara bra att förklara tidtabellen. På Valborgsmässoafton samlas halva staden kring Havis Amanda för att skåda mösspåläggningen, i år är det Studentkåren vid Helsingfors universitet som har äran. Efter en lyckad Valborgsmässoafton samlas sedan den svenskspråkiga befolkningen i Kajsaniemi klockan 9.30 för att höra Manskören Akademen sjunga in våren. Från Kajsaniemi är det kutym att förflytta sig till Brunnsparken för att fortsätta picknicka.

Maria Vuorelma är chef för internationella frågor vid De Gröna, Fritjof Sahlström är docent i pedagigk vid Helsingfors universitet.

Hör hela tisdagssnacket här:

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen