Hoppa till huvudinnehåll

Förhållande med tränare vanlig gråzon

Förhållanden mellan idrottare och tränare kan bli problematiska. Bild: Yle damfotboll

Förhållanden mellan lärare och elever vet alla att är helt fel. Men mellan tränare och unga idrottare är gränserna inte lika glasklara. Trots att det inte är frågan om brott kan det vara dåligt för de inblandade i längden.

Väestöliitto har ingen statistik på hur vanligt det är med förhållanden, men nu som då hamnar olika fall på deras bord. De har haft flera fall med 16-åringar som haft förhållanden med 30–40-åriga tränare. Enligt Mika Lehtonen, psyko- och sexualterapeut på Väestöliitto är det främst ett problem för de ungas utveckling.

- De måste få ro att växa med sin sexualitet. Om de har ett förhållande med en äldre tränare blir det ett konstigt maktförhållande, tränaren har en stor auktoritet som kan påverka den yngre väldigt starkt.

Inom lagsporter förs det ofta en kamp mellan spelarna om tränarens uppmärksamhet för att bland annat få mer speltid.

Spännande tränare i maktposition

För en ung idrottare kan det vara spännande att flörta med tränaren, som har en högre status och är något av en idol. Inom lagsporter förs det ofta en kamp mellan spelarna om tränarens uppmärksamhet för att bland annat få mer speltid.

Det här berättar flera anonyma källor som själva varit med om dramatik inom laget när det uppstått ett förhållande mellan en spelare och tränaren. Det är ändå ett så känsligt ämne att få vågar prata öppet om det.

Det är inte ett problem som bara rör unga flickor, även pojkar råkar ut för det. Men enligt Mika Lehtonen är det vanligare bland flickor och han säger också att pojkar hanterar det på ett annat sätt.

- Det som är utmanande med pojkar är att de ofta har uppfattningen att det är okej, de ser inte åldersskillnaden på samma sätt. Sen när de väl inser att det inte känns bra längre har de högre tröskel att söka hjälp, säger Mika Lehtonen.

Föreningarna borde ha klara riktlinjer

- Det viktigaste är att föreningarna har klara riktlinjer och att tränarna fokuserar på träningen och ingenting annat.

Mats Lillqvist, tränare för damfotbollslaget BK 46 i Karis har inte själv varit inblandad i någon incident men vill lyfta fram vikten av att föreningarna tar saken på allvar.

- Det viktigaste är att föreningarna har klara riktlinjer och att tränarna fokuserar på träningen och ingenting annat. Privatlivet är något man sysslar med på annat håll, säger Mats.

Som en del av tränarkollegiet tycker han inte personligen att det är jobbigt, däremot har drabbade personer och föreningar det nog värre. Han tycker det är synd om hela idrottsgrenar smutskastas för enskilda incidenter.

Viktigt att prata om problemet

Mika Lehtonen på Väestöliitto tycker det är viktigt att prata om det här, på så sätt förstår fler att det är ett problem.

- Man borde tala med unga om gränser, deras rättigheter och vad som egentligen är ett förhållande. Ställa frågan vilket motiv en 40-åring har att vara tillsammans med en 17-åring. Det är knappast ett jämlikt förhållande om det är en sådan åldersskillnad.

Text: Axel Åhman

Nyligen publicerat - X3M