Hoppa till huvudinnehåll

Nye franske premiärministern bekräftar sin makt

Manuel Valls syns här på en bild som togs i franska parlamentet den 8 april.
Manuel Valls syns här på en bild som togs i franska parlamentet den 8 april. Bild: EPA/IAN LANGSDON valls

Frankrikes nye premiärminister Manuel Valls vann på tisdagskvällen sin första viktiga omröstning i det franska parlamentet. Hans program gällande ett åtstramningspaket på 50 miljarder euro gick igenom, även om kritiken främst från det egna socialistpartiet är stor.

-Jag försäkrar att detta är vägen till ökad tillväxt och fler jobb i Frankrike, sa premiärminister Manuel Valls efter omröstningen igår kväll.

Valls lyckades vinna parlamentsledamöternas förtroende och man röstade igenom hans omdiskuterade åtstramningspaket på 50 miljarder euro. Det innebär att Valls kommer att genomföra besparingar av de offentliga utgifterna, samt ge skattelättnader för företagen.

Stor kritik inom det egna partiet

Valls socialliberala linje är dock mycket ifrågasatt särskilt inom det egna Socialistpartiet. Ett 40-tal socialister avstod från att rösta i går, då de motsätter sig hans politik.

Lyckas Valls genomföra programmet utan större demonstrationer och strejker i framtiden, kommer han dock att kunna stärka sin egen makt, med sikte på Presidentposten i valet år 2017.

Förtroendet för president Hollande rekordlågt

Förväntningarna är dock höga på den nye premiärministern. Valls måste dessutom vara med om att vända det usla opinionsläget för president Hollande, som ligger på bara 18 procent i färska mätningar. Han är därmed den mest impopuläre presidenten på årtionden.

Själv har Manuel Valls betryggande 54 procent i opinionsundersökningarna, i alla fall för tillfället.

För ett par dagar sedan kallade partiets vänsterfalang till demonstration, mot den högerfalang som Valls och Hollande företräder. Över 100 000 personer krävde då att Socialistpartiet går tillbaka ett steg till vänster och man skrek slagord mot Valls, som man anser är för mycket maktlysten.

Fast efter tisdagens omröstning i parlamentet blir det svårt för Socialistpartiet att ändra kurs.

Stor uppslutning väntas på första maj

Just därför kan det gå extra hett till på Frankrikes boulevarder på torsdag, på första maj under arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Protesterna mot socialistpartiet kan då åter bli starka. Många tycker att partiet sviker de som har det svårast i samhället.

Johan Tollgerdt

Läs också