Hoppa till huvudinnehåll

Pyssla inför vappen

Snabba pyssel för en enastående vappen.
Snabba pyssel för en enastående vappen. Snabba pyssel för en enastående vappen. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth vappyssel

I dag firar vi vappen, tjohej! Inför påsk bjöd vi på några fina pysseltips. Här visar vi hur du enkelt förvandlar dem till vappenpyssel i stället.

Inför påsk satsade vi på stort och bjöd på några enkla och fina pysseltips. Eftersom vi understöder det här med en hållbar livsstil, så har vi nu återanvänt pysslet och tagit det vidare till vårens första dagar - vappen och första maj. Alla tips är enkla och snabba att göra och passar därför allt från småbarnsföräldrar till stressade studerande.

Påskriset blir vappenris

I påskriset hängde vi sånt vi tycker om, i mitt fall skor och kaniner. I vappriset gör vi något riktigt vågat och låter champagne, helgonet Valborg och hammaren och skäran samsas om utrymmet. Själva riset är självklart det samma som vi tog in på påsken. Nu har det fått fina gröna löv.

Du behöver: en printer, papper, lim, sax och sytråd. Printa och klipp ut bilder du gillar. Limma fast en tråd. Klart!

Påskkepsen blir vappkeps

Kaninkepsen var det pyssel som krävde mest av oss, och därför skulle det kännas mycket dumt att låta den ligga oanvänd bara för att påsken är över. Med hjälp av serpentiner blir den genast en vappkeps. Du kan också passa på att utnyttja öronen som hållare för sånt du behöver, till exempel tutor.

Du behöver: En kaninkeps (beskrivningen finns här), tråd, tutor (eller annat nödvändigt) och serpentiner.

Jesusgirlangen blir kommunistgirlang

Om det känns omotiverat att ha Jesus hängande i fönstret eller på väggen också efter påsk, kan du lätt göra en likadan, men med något annat motiv. För att fira första maj och arbetarnas dag har vi gjort kommunistgirlanger. Enkla att göra och piffiga att se på. Ett perfekt pynt.

Du behöver: en printer, papper, sax och tejp eller stans. Printa ut flera bilder på din favoritkommunist, klipp ut dem och stansa eller tejpa ihop dem på lämplig plats. Fäst på väggen, över en dörr eller i ett fönster.

Pås(k)en blir regnrock

För den late kom vi på ett enkelt påskpynt: skriv ett K på en påse, och du har gjort en påskrebus. Plastpåsar är ett stort miljöhot, så de ska man ta vara på. Det ryktas om att vappen blir kall och kanske till och med regnig. Vad är då bättre än att använda plastpåsarna som ytterrock? Gjorde du påskpynt av flera små påsar kan du tejpa ihop dem. Vi har använt oss av en stor svart sopsäck.

Det kan vara bra att använda sig av en modell när du gör din plastpåsedesign. Har du ingen modell till hands kan du använda dig av till exempel en stol. Vi använde oss av en frånvarande kollegas stol som gjordes lite mer personlig med hjälp av hans vackra nuna.

Du behöver: Plastpåse, majvippor, serpentiner och tejp. Designa sedan efter din egen smak. Majvipporna på axlarna ger dig pondus likt en general. Vi rekommenderar att du använder dem eftersom det annars finns risk för att det helt enkelt ser ut som att du går omkring i en sopsäck.

Nyligen publicerat - X3M