Hoppa till huvudinnehåll

Runebergskören sjöng in Valborg för lyssnarna

För körmedlemmarna är Första maj inledningen och höjdpunkten på våren, berättar ordförande för Runebergskören, Peter Backman, första tenor. Kören sjöng in våren i God morgon Östnyland på valborgsmässoafton.

- Folk brukar mangrant ställa upp på Första maj och enligt tradition får också före detta körmedlemmar delta i sången. Det blir ett femtiotal sångare.

Hemligheten bakom manskörers mäktiga sound är samarbetet mellan tiotals röster.

- En ensam sångare behöver inte vara så stark, men flera stämmor som sjunger tillsammans gör det till njutbar musik.

Är det viktigt att det är bara karlar?

- Jo, jag tror nog det är viktigt för oss, jag vet inte om vi skulle trivas i en blandad kör, säger Backman med glimten i ögat.

Nya sånger, ny publik

Runebergskören fyllde 90 år i fjol och vill nu vidga sina vyer.

- Vi satsar på en ny finskspråkig publik. Eftersom vi sjunger klassisk manskörsmusik är den ofta ursprungligen skriven på finska. Vi kommer att sjunga en del för kören ny musik.

Kören förbereder sig dessutom för Jean Sibelius 150-årsjubileum nästa år och en vårkonsert den 12 maj i Borgå gymnasium. Nästa år planerar kören också att delta i Madetojatävlingen, den stora tävlingen för finländska manskörer. Den kräver lång förberedelsetid.

Runebergskören sjunger framför allt klassisk körmusik, men man är inte heller rädd för lite mer moderna inslag.

- Vi sjunger och spelar också mer modern musik av Heikki Sarmanto på vårkonserten. Vi hoppas att han själv närvarar vid konserten. På vårkonserten uppträder också Halsbandet från Vanda och vår dirigent Teppo Salakka spelar Sarmantos musik på basklarinett.

Och återväxten då?

- Jo tack, den är på helt tillfredsställande nivå, svarar Backman. Vi får ett par nya röster varje säsong och medelåldern har sjunkit – visserligen är den över 50 år, men vår yngsta sångare är 23 år gammal.

Förstås önskar kören att alla intresserade kommer med då säsongen startar i augusti.

- Alla slags stämmor behövs, men det är klart att det alltid är brist på första tenorer, vi är bara nio stycken just nu.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland