Hoppa till huvudinnehåll

Se hela valborgssändningen från Vårdberget i Åbo!

På onsdagen var det dags att välkomna våren. Den traditionella valborgssändningen från Vårdberget i Åbo körde igång klockan 18 och sändes i Yle Fem, Radio Vega och på webben. Maria Nylund var konferencier.

Yle Åbolands bildgalleri från valborgsfirandet på Vårdberget

- Varje år blir jag överraskad av det otroliga vårljuset! Lite så där som man brukar bli förvånad över att den första snön leder till dåligt väglag. Ljuset är så fantastiskt frigörande och välgörande underbart, säger Maria Nylund, konferencier för valborgsfirandet i Åbo.

- Visst kan novembermörkret vara vilsamt för själen på sitt sätt, men nog står det sig slätt jämfört med det otroliga vita ljuset i maj, suckar Nylund. Stegen får ju en helt annan spänst också!

- Förutom att vi firar våren och vårljuset så förgylls valborgsfirandet i år av underbara kvinnor, berättar Nylund.

- Runt om i Svenskfinland finns det tusentals kvinnor som förenas i en levande och mycket slitstark gemenskap som har byggts upp under 70 år - Florakören vid Åbo Akademi fyller nämligen jämna år i år. Under sändningen ska vi träffa några floror och fundera över vilken betydelse gemenskapen och musiken kan få för den enskilda individen, för en del har gemenskapen inom Flora faktiskt avgjort framtida livsval, berättar Nylund.

- Men det ska så klart inte bara handla om flororna. Vi ska också ta reda på varför så få personer i ledande ställning är beredda att delta i samhällssdebatten? Vi letar reda på intressanta personer i publiken för att fundera kring det här. Och så ska vi så klart höra vad Studentkåren vid Åbo Akademi har för budskap i sitt vårtal i år!

Det är Studentkören Brahe Djäknar som i vanlig ordning står för vårsången på valborgsmässoafton, förstärkt av äldre djäknar. Kören brukar vara ca 70 man stark och leds av dirigent Ulf Långbacka, berättar Nylund. På repertoaren står bekanta vårsånger som Längtan till landet, Glad så som fågeln och Majsång till exempel, men också en och annan sång som inte framförs lika ofta. Det blir musik av Edvard Grieg, Jean Sibelius och Julius Witt, för att nämna några namn.

- Och minst lika viktigt som sången och intervjuer är så klart publiken på plats! Ungefär varannan svenskspråkig Åbobo tar på sig sin ljusa poplinrock och beger sig till Vårdberget för att skåla för våren, säger Nylund. Det är en jätterolig tradition att få träffa studiekompisar, grannar och vänner på Vårdberget. Det är också intressant att märka vilket osvikligt obligatorium valborgssändningen från Åbo är i många hem! Runt om i Svenskfinland sitter tiotusentals tittare och lyssnare bänkade, ibland till och med studentmössorna på! Det känns roligt att veta!

Yles arkiv:
Valborg på Vårdberget på 1990-talet
Valborg på Vårdberget 1969

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland