Hoppa till huvudinnehåll

Studerande byter stolen mot studsboll

Allt fler unga lider i dag av nack- och axelsmärtor och de vanligaste orsakerna är för lite motion och för många timmar framför datorn i en oergonomisk ställning.

En ny trend för att förebygga överbelastning i nacke och axlar är att byta ut de vanliga stolarna mot gummibollar. För en tid sedan skrev Yle om lågstadieskolor där man infört gummibollar i klassrummen. Och nu har de nya sittredskapen också studsat sig i in i räknesalen i institutionen för matematik och statistik vid Helsingfors Universitet.

- Att införa gummibollarna vid institutionen var egentligen ett initiativ från en elev. Vid en kursutvärdering föreslog en av eleverna att vi skulle ta in gummibollar. Vi nappade på det direkt och skaffade tjugo stycken gummibollar som man sitta på medan man räknar, berättar institutionens professor Mats Gyllenberg.

Mats Gyllenberg och reporter Anna Ekström på studsbollar
- Vi kommer nog att köpa flera studsbollar till institutionen, säger Mats Gyllenberg Mats Gyllenberg och reporter Anna Ekström på studsbollar Bild: YLE/ Mikko Koski mats gyllenberg

Rak rygg och spända muskler

Att sitta på en gummiboll är bra eftersom man är tvungen att sitta rak i ryggen, spänna musklerna och man rör på sig lite hela tiden. Bland studerande på institutionen har bollarna har blivit på populära. Både Maija Karisvuori och Kusti Skyten sitter gärna och studsar medan de studerar.

- Jag brukar sitta på gummibollarna eftersom det är bekvämt och roligt, säger Karisvuori.

- Och så får man röra på sig, tillägger Skyten.

"Vem skulle inte vilja studera på en gummiboll?"

Också matematikstuderande Jonas Westerlund har ersatt stolen med en gymnastikboll.

- Vem skulle inte vilja sitta på en gummiboll då den studerar? Vi sitter ofta stilla långa stunder och man blir mindre stel då man sitter på bollen. Dessutom är man tvungen att hålla sig rak i ryggen och ha avslappnade axlar, säger han.

Och fler bollar lär det också bli på den här institutionen i framtiden.

- Vi kommer definitivt skaffa flera bollar då de varit så populära, men vi kommer nog att behålla vanliga stolar också, säger Mats Gyllenberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes