Hoppa till huvudinnehåll

Studerande byter stolen mot studsboll

Allt fler unga lider i dag av nack- och axelsmärtor och de vanligaste orsakerna är för lite motion och för många timmar framför datorn i en oergonomisk ställning.

En ny trend för att förebygga överbelastning i nacke och axlar är att byta ut de vanliga stolarna mot gummibollar. För en tid sedan skrev Yle om lågstadieskolor där man infört gummibollar i klassrummen. Och nu har de nya sittredskapen också studsat sig i in i räknesalen i institutionen för matematik och statistik vid Helsingfors Universitet.

- Att införa gummibollarna vid institutionen var egentligen ett initiativ från en elev. Vid en kursutvärdering föreslog en av eleverna att vi skulle ta in gummibollar. Vi nappade på det direkt och skaffade tjugo stycken gummibollar som man sitta på medan man räknar, berättar institutionens professor Mats Gyllenberg.

- Vi kommer nog att köpa flera studsbollar till institutionen, säger Mats Gyllenberg Mats Gyllenberg och reporter Anna Ekström på studsbollar Bild: YLE/ Mikko Koski mats gyllenberg,studsboll

Rak rygg och spända muskler

Att sitta på en gummiboll är bra eftersom man är tvungen att sitta rak i ryggen, spänna musklerna och man rör på sig lite hela tiden. Bland studerande på institutionen har bollarna har blivit på populära. Både Maija Karisvuori och Kusti Skyten sitter gärna och studsar medan de studerar.

- Jag brukar sitta på gummibollarna eftersom det är bekvämt och roligt, säger Karisvuori.

- Och så får man röra på sig, tillägger Skyten.

"Vem skulle inte vilja studera på en gummiboll?"

Också matematikstuderande Jonas Westerlund har ersatt stolen med en gymnastikboll.

- Vem skulle inte vilja sitta på en gummiboll då den studerar? Vi sitter ofta stilla långa stunder och man blir mindre stel då man sitter på bollen. Dessutom är man tvungen att hålla sig rak i ryggen och ha avslappnade axlar, säger han.

Och fler bollar lär det också bli på den här institutionen i framtiden.

- Vi kommer definitivt skaffa flera bollar då de varit så populära, men vi kommer nog att behålla vanliga stolar också, säger Mats Gyllenberg.

 • Oscarsgalans vinnare 2017

  Den stora vinnaren som väntat blev La la land.

  Nattens Oscarsgala, den 89. i ordningen, var fest med glamour och glitter och en hel del politiska ställningstaganden. Storvinnaren blev La la land med sex Oscarsstatyetter.

 • Barnskyddet i Raseborg sköts delvis av privata företag

  Det finns allt flere privata aktörer inom barnskyddet.

  Barnskyddet har i dag mycket starka band till privata aktörer, säger Kommunförbundets expert på barnskyddsfrågor. Privata aktörer inom barnskyddet känns som en främmande tanke för många.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter. Såhär gick det till när hon träffade författaren i Stockholm.

 • Ännu en judisk begravningsplats vandaliserad i USA

  Över 500 gravstenar har fällts omkull i Philadelphia.

  Över 500 gravstenar fälldes omkull eller slogs sönder på en judisk begravningsplats i Philadelphia natten till söndag. Judiska grupper menar att valet av Donald Trump till president kan ha uppmuntrat högerextrema grupper.

Läs också

 • ”Avhandlingen om skarven är allvarlig – myndigheterna måste agera”

  Fiskare, NTM-centralen överens: Hållbara lösningar behövs.

  Doktorsavhandlingen från Sveriges lantbruksuniversitet, som påvisar att skarven påverkar fiskpopulationer, fick ett varmt mottagande bland fiskarna i Åboland. Samtidigt konstaterar NTM-centralen att den etiska problematiken återstår.

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Utan el och vatten i fem år

  Mathias och Tova trivs i sin stuga i Jämtland.

  Mathias Smulter från Vasa fann kärleken på en folkhögskola i Sverige. Sedan fem år bor han nu tillsammans med Tova Christoffersson i hennes hemby i Jämtland.

Nyligen publicerat - Inrikes