Hoppa till huvudinnehåll

"Svenskan är språk nummer ett"

Geir Rönning
Geir Rönning Bild: Yle / Julie Ebbe nästan unplugged

Efter flera album på norska och engelska har Geir Rönning börjat skriva allt mera musik på svenska. Det är tack vare sin medverkan i musikalen Fighting Star på Wasa Teater, säger Rönning. Men det är inte första gången han använder svenskan istället för sitt modersmål norska i musikskapandet.

- Redan på mitt första norska album skrev jag faktiskt alla texter på svenska, avslöjar Rönning. Min norska är så monoton, så jag var tvungen att skriva på svenska som är mycket mjukare och lättare. Svenskan är numera mitt språk nummer ett, det ligger nära hjärtat

Under vintern 2014-2015 sänder Yle Fem konsertserien Nästan Unplugged. Där kommer Geir Rönning bland annat att presentera sitt nya material. Ett smakprov bjuder den norske musikern på redan nu: Om du vänder dig om.

- Den här låten har jag skrivit till alla män med ett dåligt öga till den vackra kvinnan, om man säger så, skrattar han.

Inspelningarna av Nästan Unplugged inleds på måndag 5 maj på Alexandersteatern i Helsingfors. Förutom Geir Rönning kommer även Irina Björklund, Jennie Storbacka, Fredrik Furu, Linda Lampenius och Frida Andersson att medverka i serien.

Efter att ha vistats både på Wasa Teater och Svenska Teatern i Helsingfors ser Rönning fram emot att få stå på Alexandersteaterns scen.

- Teatern är jättefin och akustiken är riktigt häftig. Jag är väldigt kär i den typen av lokaler, så det ska bli riktigt roligt.

Vill du vara publik i Nästan Unplugged? Idag (30.4) är sista dagen att anmäla sig. Deltagandet är gratis. Läs mera och anmäl dig här, eller ring produktionskoordinator Miira Holländer på 040 589 4216.

Läs också