Hoppa till huvudinnehåll

Valborgsmässo- och första maj-PM

1 maj, fst5, första maj, radio vega, svenska.yle.fi, valborg, vårdberget, nyhetsskolan,
1 maj, fst5, första maj, radio vega, svenska.yle.fi, valborg, vårdberget, nyhetsskolan, Bild: Yle 1 maj

Räkna med vanliga öppethållningstider på valborgsmässoafton men stängt på första maj. Tidtabellerna för tåg- och busstrafik är det skäl att kolla extra noggrant. Vid Föräldraförbundet hoppas man att föräldrarna inte langar alkohol till sina barn.

Matbutikerna
Mataffärerna stänger klockan 18 på valborgsmässoafton och håller stängt under hela första maj. Butiker som är mindre än 100 m² får däremot hålla öppet under hela högtiden. Mataffärerna i Kampen och stationstunneln håller öppet hela helgen. På Åland och i andra glesbygdsområden följer matbutiker i anslutning till servicestationer och matbutiker mindre än 400 m² skilda öppethållningstider.

Alko
Alkobutikerna är på valborgsmässoafton öppna från klockan 9 till 18 och håller stängt under första maj. I Mariehamn, Utsjoki och Jomala öppnar Alkoaffärerna på valborgsmässoafton klockan 10.

Buss
Matkahuoltos linjebussar trafikerar normalt på valborgsmässoafton. På första maj följer busstrafiken tidtabeller för helgdagar.

Tåg
VR:s fjärrtåg följer på valborgsmässoafton ordinära tidtabeller. Under första maj trafikerar de enligt söndagstidtabeller, men även undantag och extra turer förekommer.

Banker
Bankerna har normala öppethållningstider på valborgsmässoafton och är stängda på första maj.

Föräldraförbundet: Langa inte åt dina barn!

- Syftet med Kotirintama-projektet (sv. Hemfronten-projektet) är att få föräldrar att ena sig mot langning. Man kan fira valborg också utan alkohol och rusmedel, menar informatör Leena Herlevi-Valtonen vid Finlands Föräldraförbund rf.

Projektet är inne på sitt andra år och Herlevi-Valtonen är nöjd med de gemensamma spelregler man fått till stånd.

- Föräldrar har tagit ställning både för och emot Kotirintama. Motståndarna anser att det är lite väl häftigt att helt motsätta sig ungarnas rusmedelsbruk. Vi uppmanar ändå föräldrarna att inte ge lillfingret.

Majblomman 2014
Majblomman 2014. Majblomman 2014 Bild: Yle/Denise Kaskinen majblomma 2014

Majblomman

Den anrika majblomman, Finlands äldsta insamlingsmärke, har sålts allt sedan 1908. Intäkterna går till finansieringen av bland annat Folkhälsans simskolor. Den största uppmärksamheten fick märket i samband med att majblomsförsäljare från Åbo gästade presidentparet på Talludden.

Majblomsloppen gick även i år av stapeln i Korsholm, Åbo och Esbo, där skolbarnen fick bekanta sig med trafikregler och användningen av hjälm. Dessutom fick barnen besiktiga sina cyklar.

Texten har skrivits av eleverna Denise Kaskinen och Bille Sirén, som deltar i projektet Yle Nyhetsskolan

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes