Hoppa till huvudinnehåll

André föredrar shorts framför Speedo

André Wickström
André Wickström är just nu aktuell i Humorlandskampen. André Wickström Bild: Yle / Camilla Fagerholm andré wickström

Paipis stolthet André Wickström besökte Frillan och Prillan i Stiftelsen för att snacka bland annat stand up och Humorlandskampen.

André har i över 15 år underhållit oss både på scenen och i tv-rutan. Som vanligt har han många järn i elden. Just nu är Humorlandskampen i full gång och sedan blir det stand up på finska med bland annat en roast på Kotiteollisuus-frontmannen Jouni Hynynen.

Att vara rolig på finska tycker André inte skiljer sig så mycket från att göra det på svenska.

- Att hitta rätt rytm kan ibland vara knepigt, och jag improviserar sällan på finska. Då håller jag mig till mitt material och när jag skriver nytt får jag ofta kolla mina ordval med någon så att det säkert blir rätt nyans.

I Humorlandskampen gör André, precis som kollegan Anders Helenius, sitt framträdande på svenska.

André har mycket erfarenhet av att göra stand up också i de övriga Nordiska länderna, och då framför allt i Sverige där är aktiv både som skådespelare och komiker.

- Den största skillnaden mellan finsk och svensk stand up är att man får vara lite grövre i språket här. Folk rynkar inte på näsan på samma sätt om man använder ett mustigt språk och svär ibland.

Det finns inga skämt som alltid fungerar. Men det finns de som nästan alltid går hem.

- Inte ens hemma i Paipis skrattar de åt alla mina skämt. De är nog stolta över mig, men det finns alltid de som inte förstår eller som ogillar vissa skämt. Nu handlar mycket av mina framträdanden om att leva i ett parförhållande med barn och det kanske inte alla 16-åringar tycker är så jätte roligt.

Snabbtest

Stockholm eller Helsingfors?

- Helsingfors eftersom jag bor här. Men arkitekturen är nog vackrare i Stockholm.

Pamela Andersson eller Krista Siegfrids

- Krista. Jag har nog inget mot Pamela Andersson, men hon har ju redan lyckats bli superkänd så därför håller jag på Krista och att hon får en ännu större karriär.

Fru eller flickvän

- Flickvän. Jag är själv sambo och inte gift.

Eget eller andras

- Svårt att veta… Talar vi ännu om flickvänner? Eget.

Homo eller hetero

- Talar jag om sig själv så blir det ju hetero. Men jag känner många trevliga homosexuella så jag hejar på dem. Så homo.

Chaufför eller passagerare

- Chaufför. Jag tycker om att köra. För mig med två barn är det skönt att få välja musik.

(För övrigt rekommenderar André Brody Dalle, sångerska i punkgruppen Spinnerette, som nu släppt soloalbum.)

Paipis eller Söderkulla

- Paipis. Utan tvekan.

Mamma eller pappa

- Eftersom jag själv är pappa så väljer jag pappa. Men jag har inget emot mamma heller.

Begravning eller bröllop

- Ingen skillnad. I båda fallen så dör något. Kanske ändå bröllop. Om man är singel så har man större chans att få ”fjunta” på ett bröllop än på en begravning

Skuggan eller Solsidan

Solsidan. Inte bara på grund av tv-programmet. Jag tycker om sol. Skuggsidan sku i och för sig vara ett bra tv-program om ensamstående föräldrar i Jakobacka. Antagligen med en jobbig granne som alltid är nykter och kommer och hälsar på.

Speedon eller shorts

- Shorts både på mig själv och på andra män. De är snyggare. Jag bryr mig inte om att veta hur någons penis ser ut i slappt tillstånd eller åt vilket håll den lägger sig.


I detta klipp från 2011 finns Frida Lindholms André-favorit "Hotell Savoy". Hoppa fram till 6:43 så får du också se: Du går ikke dit!