Hoppa till huvudinnehåll

Bortrekrytering vanligare för effektivare team

datorer, it, karleby, kontor, kontorslandskap, raisoft, österbotten
Det blir allt vanligare att rekrytera bort anställda som känns fel för teamet. datorer, it, karleby, kontor, kontorslandskap, raisoft, österbotten Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist raisoft

När företagens personalbehov ändras, kan omrekrytering av anställda lösa problemet både för arbetsplatserna och de som sparkas. De som plockas bort från leden från ett företag hittar till stor del nya jobb genom utplaceringsprogrammen.

Under de senaste åren har läget på arbetsmarknaden ändrat radikalt på många företag. När bolagen omstrukturerar sin verksamhet behöver de allt oftare tänka om personalmässigt.

- Det handlar om att man har bra mänskor på fel platser. Och då gäller det att hitta rätt uppgifter åt de personerna. Jag upplever att de flesta företag tar sitt ansvar och de vill helst inte säga upp folk, säger Marek Hintze som är headhunter på personalrekryteringsföretaget Inhunt group.

Företaget sköter bemanning av allt från vd-poster och mellanchefer till försäljningsjobb och datapersonal. När omsättningen på många arbetsplatser blivit snabbare personalmässigt, kan det bli arbetsdrygt för ledningen att själv vaska fram lämplig personal, varför företagen allt mera anlitar headhunters för att handplocka nyanställda.

Felrekryteringar måste korrigeras

Catarina Fagerholm som är vd för Instru Optik blev själv headhuntad till sin post. Och har sedan dess både själv anställt personal och själv rekryterats för en handfull styrelseuppdrag via headhunterbyråer. När någon utomstående rekryterar kan de se till personkemin och dynamiken på ett mera objektivt sätt, tycker Fagerholm.

- En bra headhunter kan få fram ett riktigt dreamteam, då de ser hur personalen bäst kompletterar varandra. Men jag har själv gjort felrekryteringar, liksom säkert alla som rekryterar mycket folk, men då har jag rätt snabbt kunna korrigera de felen, säger Fagerholm.
Intru Optik har vid ett par tillfällen använt sig av omrekrytering av personal, för att hjälpa personer vidare som annars skulle bli arbetslösa.

- De headhunters jag använt mig av har haft bra framgång med att hjälpa de uppsagda till nya jobb. Bägge som fått gå från oss har hittat riktigt bra jobb, så jag rekommenderar omrekrytering till alla arbetsgivare som kan erbjuda den här möjligheten, säger Fagerholm.

Attityden och kompetensen viktigast

En tydlig skillnad på arbetsmarknaden är att det är snabbare omsättning på anställda. Men Fagerholm tycker inte att det är enklare att hitta rätt personer till teamet. Därermot finns det mera folk som är redo att börja jobba genast.

- Men idag är det ingen skam att man är arbetslös då man söker jobb. Det har ingen betydelse, och den saken har faktiskt förändrats, säger Fagerholm.

Även på headhunterföretagen ser man att förståelsen för att man är arbetslös har ökat. Dessutom har det blivit allt vanligare att arbetssökare har flera examen, och kan ändå gå arbetslösa.

- Men dubbelexamen kombinerat med arbetslöshet avskräcker inte. Det handlar mest om den sökandes kompetens och attityd. Rätt inställning tar en långt - och det mesta andra kan man lära sig, säger Marek Hintze.

Läs också