Hoppa till huvudinnehåll

Från Strömfors till Kotka – finlandssvenskar på randområden

Lars-Peter Ringbom beger sig till Östra Nyland och Kotka för att söka upp finlandssvenska miljöer och människor i de språkliga randområdena.

Strömfors – från bruksort till plastfabriker

Strömfors är en gammal fabriks- och bruksort. Smeden Kalle Lindfors minns den gamla brukstiden i Strömfors. Han har varit smed i 63 år och smidit många spikar.

Nuförtiden har plasten på många ställen fått ersätta järnet. Plastfabriken som tillverkar elprodukter och wc-stolar sysselsätter 360 personer. Det gamla hantverket lever kvar i de flinka kvinnohänderna.

De trångbodda arbetarbostäder får ge vika för nybyggda hus. Lasse Aalto med hustru arbetar på fabriken och bor i ett hem de själva har byggt. De har tagit lån från banken. Två år har man byggt på fritiden. Deras trettonåriga dotter går i finsk samskola i Lovisa. Hon vill inte tala svenska. Det är lätt hänt att man glömmer bort svenskan då alla arbetskamrater är finnar.

Mörskom blev finskt med de karelska inflyttarna

Mörskom har genomgått stora förändringar, både vad gäller språk och inkomstkällor. Det är framför allt inflyttade karelare som påverkat finlandssvenskarnas antal, som nu är 12 %. I kommunalfullmäktige sitter tre stycken svenskspråkiga, av sjutton ledamöter. Mörskom är ett bra distrikt för jordbruk berättar bonden Kurt Holmberg i Gobbas.

Mogenpört är stenar, fiske och oproblematisk tvåspråkghet

Mogenpört ligger i sydost vid Finska viken, c. 20 km västerut från Kotka. Vi följer med notfiske på vårisen. Fiskarna säljer fisken till Kotka. Henrik Backman fiskar för eget bruk utanför Tuskars by. Fisket har gått bakåt. Förr kunde man få braxen så att man inte fick noten i land. Henrik Backman tror att det är vattenföroreningarna som påverkar. Lax och sik tål inte smutsigt vatten. Man borde få ersättning, bönderna processar och processar, men fast man vinner har det nackdelar.

Språkligt hör Mogenpört till randområdena med 80 % svenskar, men de evakuerade har sänkt andelen något. Språket är inget problem, man talar svenska och finska om vartannat.

I Kotka samsas alla språk

Så reser vi ut från Nyland till Kotka. Fru Mary Tirschmann är en av de första Kotkasvenskarna. Hon kom 1922 till Kotka som var en liten stad. Tjugo- och trettiotalet var glada livet i Kotka. Nu skall Mary Tirschman flytta till Kotka åldringshem vid Langinkoski.

Hamnen i Kotka är stadens puls och livsnerv. Där träffar vi Rurik Guttolfsen. Rurik är gammal Kotkabo, men hans farfar kom från Norge till Kotka via Gutzeit. I Kotka bor många norrmän.

Kotka svenska skola är en central punkt för svenskarna i Östra Finland. Beatles härskar på elevhemmet där vi får höra Rainer Knapas från Pyttis, Kim Nylund från Imatra, samt Carita Sundgren och Bosse Mellberg från Villmanstrand. Rainer Knapas påpekar att man har ett utmärkt samarbete med de finska eleverna. Kotka är en tråkig stad tycker Carita Sundgren och Kim Nylund, men man hinner inte göra så mycket på fritiden.

Lars-Peter Ringbom avslutar rundturen med ett besök på det kejserliga sommarresidenset vid Langinkoski.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Den förtrollade vägen

  Femåriga Riki i Oscar Parlands magiska värld.

  Oscar Parlands roman har blivit en tv-serie av Åke Lindman, till ett manus av Benedict Zilliacus. I tv-serien träffar vi den femåriga Riki.(Marcus Hietanen), som tillbringar en sommar hos sina kosmopolitiska släktingar i finländska Karelen.

 • Harjunpää och kalla döden

  Små brott med ytterst tragiska följder.

  Äldre konstapel Timo Harjunpää får lösa ett brott som begåtts närmast i misstag. En händelseräcka har börjat med små brott, men får ytterst tragiska följder.

 • Harjunpää och antastaren

  En våldtäktsman rör sig i en av Helsingfors förorter.

  Överkonstapel Harjunpää och hans kollega Onerva Nykänen försöker gripa en våldtäktsman som rör sig i en av Helsingfors förorter.

 • Grottan - kultfilm från 1970

  Musik av Wigwam och manus av Claes Andersson.

  Grottan är en kultfilm från 1970, med musik av Wigwam, manus av Claes Andersson, regi av Åke Lindman och med Ronnie Österberg i huvudrollen.

 • Skeppet Draken förliser vid Utö

  Vattnen omkring Utö har alltid varit farliga.

  Vattnen omkring Utö har alltid varit farliga. Men en stormig novembernatt 1929 visade havet sin verkliga styrka. Då förliste skeppet Draken och livet på ön stannade upp.

 • Utö är Finlands sydligaste ö

  Utö är en av de få fyröar som haft en fast befolkning.

  Utö fyr ligger på Finlands sydligaste ö. Den är också en av landets äldsta fyrar. Utö är en av de få fyröar som haft en fast befolkning. I filmen Människor på en ö får vi ett charmigt reportage från Utö 1964.

 • Rekryterna Karlsson och Karlsson

  Dokumentär om militärtjänstgöring i Dragsvik

  Eero Wallén har gjort en dokumentär som med medkänsla och humor följer med unga killar som inleder sin militärtjänstgöring vid Nylands Brigad i Dragsvik.

 • Nya rekryter till Dragsvik

  På 1960-talet närmade man sig Nylands Brigad hurtfriskt

  På 1960-talet närmade man sig Nylands Brigad med en hurtfrisk attityd. De raska gossarna som skall försvara Finland är lite komiska då de skall vika kläder. Men man oroade sig också för om Nylands brigad skulle läggas ner.

 • Bergströms besöker Dragsvik

  Bergströms informerar om militärtjänstgöring.

  Magnus Bergström, äldsta sonen i familjen Bergström, avtjänar sin värnplikt vid Nylands brigad i Dragsvik. Den pedagogiska serien passar på att informera om militärtjänstgöring.

 • Att vara kvinna i militären

  1995 inledde de första kvinnorna sin värnplikt.

  1995 skrev man historia inom den finska armén - då inledde de första kvinnorna sin värnplikt

 • En dag i Dragsvik

  En vardag i Dragsvik och Syndalen.

  Carl Mesterton har följt med en vardag vid Nylands Brigad i Dragsvik. Vi får också höra omgivningens reaktioner på bombningar i Syndalen.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

 • Mörjens – the Best of Morjens

  Mörjens är ett kollage av de bästa bitarna ur Morjens.

  Mörjens är ett kollage av de bästa bitarna ur humorserien "Morjens" I Morjens älskade man att skämta med finlandssvensk tv och politisk korrekthet.

 • Morjens: Julsketch

  Skål på ett liv efter julen. Vad fick ni för julklappar?

  "Skål på ett liv efter julen. Vad fick ni för julklappar?" En Morjenssketch där vi får se "typiska" finlandssvenska Hankenkillar.

 • Morjens och världens längsta sketch

  Morjens retade tittarna och Rundradion med "Schackspelarna"

  Morjens lyckades ofta förarga Rundradions ledning. Sketchen "Schackspelarna" töjde på allas tålamod både till sitt innehåll och sin längd.

 • Morjens skämtar med finlandssvensk tv

  Morjens älskade att skämta med finlandssvensk tv

  I humorprogrammet Morjens älskade man att skämta med finlandssvensk tv och Rundradion överlag. Här får vi se parodier på aktualitetsprogram, valdebatter och ungdomsprogram.

 • Morjens: Hur leker man med pappa

  Pappa leker hårdhänt.

  När pappa är med och leker med sin dotter i en sketch av Morjensgänget går det kanske inte helt traditionellt till.

 • Böj och töj dig i form

  Gympa framför TV:n och medan du städar

  Jumppa framför TV:n och medan du städar med Berit och Marianne.

 • Yoga för kropp och själ

  På 1970-talet var yoga ännu inte vardagsgymnastik.

  På 1970-talet var yoga ännu inte vardagsgymnastik. Då krävdes medvetenhet om själva kulturen bakom yoga.

 • Må så gott och ha det bra!

  Är ni frisk? Mår ni gott?

  Slalom är en utmärkt modern sport särskilt för ungdomen. Föräldrarna får betala dyrt för slalomutrustningen, men de betalar gärna för en sportgren som för ut barnen i den friska luften och håller de unga borta från kaféer och gator.

 • Vinterbadandets fröjder

  Är det hälsosamt att doppa sig i isvatten?

  Är det hälsosamt att doppa sig i isvatten? Kan man på det sättet bota reumatism och förhindra förkylningar?

 • President J.K. Paasikivis tal nyåret 1950

  Medborgare! Ett år har åter gått till det förflutna.

  Medborgare! Ett år har åter gått till det förflutna, men icke heller detta år har tillfört mänskligheten det som den innerligt har hoppats på och väntat - verklig fred.

 • President Tarja Halonens tal 2012

  Presidentens nyårstal 2004 och 2012

  Republikens president Tarja Halonen efterlyste i sitt nyårstal 2004 en strategi för globaliseringen. Sitt sista nyårstål som republikens president höll Tarja Halonen den första januari 2012.

 • P E Svinhufvuds nyårstal 1935

  Rundradions äldsta inspelning

  Den äldsta inspelning som Yle/Rundradion har är ett nyårstal som republikens president P E Svinhufvud höll den 1 januari 1935.

 • President Ahtisaaris nyårstal 1997

  President Ahtisaari håller tal inför det nya årtusendet

  President Ahtisaari håller nyårstal 1997, under recessionens efterdyningar, och 2000 inför det nya årtusendet.

Nyligen publicerat - Arkivet