Hoppa till huvudinnehåll

Från Strömfors till Kotka – finlandssvenskar på randområden

Lars-Peter Ringbom beger sig till Östra Nyland och Kotka för att söka upp finlandssvenska miljöer och människor i de språkliga randområdena.

Strömfors – från bruksort till plastfabriker

Strömfors är en gammal fabriks- och bruksort. Smeden Kalle Lindfors minns den gamla brukstiden i Strömfors. Han har varit smed i 63 år och smidit många spikar.

Nuförtiden har plasten på många ställen fått ersätta järnet. Plastfabriken som tillverkar elprodukter och wc-stolar sysselsätter 360 personer. Det gamla hantverket lever kvar i de flinka kvinnohänderna.

De trångbodda arbetarbostäder får ge vika för nybyggda hus. Lasse Aalto med hustru arbetar på fabriken och bor i ett hem de själva har byggt. De har tagit lån från banken. Två år har man byggt på fritiden. Deras trettonåriga dotter går i finsk samskola i Lovisa. Hon vill inte tala svenska. Det är lätt hänt att man glömmer bort svenskan då alla arbetskamrater är finnar.

Mörskom blev finskt med de karelska inflyttarna

Mörskom har genomgått stora förändringar, både vad gäller språk och inkomstkällor. Det är framför allt inflyttade karelare som påverkat finlandssvenskarnas antal, som nu är 12 %. I kommunalfullmäktige sitter tre stycken svenskspråkiga, av sjutton ledamöter. Mörskom är ett bra distrikt för jordbruk berättar bonden Kurt Holmberg i Gobbas.

Mogenpört är stenar, fiske och oproblematisk tvåspråkghet

Mogenpört ligger i sydost vid Finska viken, c. 20 km västerut från Kotka. Vi följer med notfiske på vårisen. Fiskarna säljer fisken till Kotka. Henrik Backman fiskar för eget bruk utanför Tuskars by. Fisket har gått bakåt. Förr kunde man få braxen så att man inte fick noten i land. Henrik Backman tror att det är vattenföroreningarna som påverkar. Lax och sik tål inte smutsigt vatten. Man borde få ersättning, bönderna processar och processar, men fast man vinner har det nackdelar.

Språkligt hör Mogenpört till randområdena med 80 % svenskar, men de evakuerade har sänkt andelen något. Språket är inget problem, man talar svenska och finska om vartannat.

I Kotka samsas alla språk

Så reser vi ut från Nyland till Kotka. Fru Mary Tirschmann är en av de första Kotkasvenskarna. Hon kom 1922 till Kotka som var en liten stad. Tjugo- och trettiotalet var glada livet i Kotka. Nu skall Mary Tirschman flytta till Kotka åldringshem vid Langinkoski.

Hamnen i Kotka är stadens puls och livsnerv. Där träffar vi Rurik Guttolfsen. Rurik är gammal Kotkabo, men hans farfar kom från Norge till Kotka via Gutzeit. I Kotka bor många norrmän.

Kotka svenska skola är en central punkt för svenskarna i Östra Finland. Beatles härskar på elevhemmet där vi får höra Rainer Knapas från Pyttis, Kim Nylund från Imatra, samt Carita Sundgren och Bosse Mellberg från Villmanstrand. Rainer Knapas påpekar att man har ett utmärkt samarbete med de finska eleverna. Kotka är en tråkig stad tycker Carita Sundgren och Kim Nylund, men man hinner inte göra så mycket på fritiden.

Lars-Peter Ringbom avslutar rundturen med ett besök på det kejserliga sommarresidenset vid Langinkoski.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Isvarningar på 1960-talet

  På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen.

  Varje år varnar man för svaga isar. På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen både i radio och tv.

 • Första hjälp på isen

  Första hjälp på isen för barn

  Bland styroxis i en studiopool lär Maggie, Pepe och Anitra barnen första hjälp och isvett.

 • Menföre i skärgården

  Menförestiden i Åbolands skärgård

  När isen varken bär eller brister är det svårt att komma fram och bort. Vad gör man i skärgården i menförestider?

 • Nyheter från datorskärmen 1988

  I samband med tv på morgonen är nyheter viktiga.

  I samband med tv på morgonen är nyheter viktiga. Vi måste påminnas om att världen går vidare. I Frukost-tv fick man de färska nyheterna direkt från datorskärmen av olyckskorparna.

 • Helena Miller: "Svart och vitt" 1988

  En pigg eurovisionschlager på svenska.

  På uttagningstävlingen till ESC 1988 sjöng Helena Miller "Svart och vitt". En klassisk 80-tals schlagerdänga á la Herreys och Carola.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Mentalpatient för livet?

  På Ekåsens sinnesjukhus

  Vi glider in till Ekåsens sinnesjukhus till tonerna av en trumpet. Vilka öden döljer sig här, och hur klarar sig patienterna när de skall tillbaka till samhället?

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Vansinnig mentalvårdshistoria

  Psykvården under lupp i Rivet ur arkivet.

  I dag är det svårt att föreställa sig hur vården av psykiskt sjuka såg ut för några generationer sedan. Under många, långa tider har psykiskt sjuka behandlats vansinnigt dåligt.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

Nyligen publicerat - Arkivet