Hoppa till huvudinnehåll

Gå på bio med Mållgan

Alfons Åberg och Mållgan.
Alfons och Mållgan kan ses på bioduken från och med idag. Alfons Åberg och Mållgan. Bild: Nordisk Film hokus pokus alfons åberg

Det blir något för alla: dokumentär, tecknat, musik, historia och action. Här är veckans biopremiärer!

Hokus pokus Alfons Åberg

Jag hade nästan glömt bort Alfons Åbergs existens innan jag såg att den här filmen har premiär idag. Nostalgin är ett faktum och det blir bara bättre av att självaste Timbuktu har gjort ledsången till filmen!

I Hokus pokus Alfons Åberg vill Alfons ha en egen hund men pappa tycker att han fortfarande är för liten. Efter att Alfons sedan stöter på en trollkarl tror han sig kunna lösa sitt hundproblem. Filmen är regisserad av Torill Kove.Pompeii

Det är skrämmande att tänka att det här faktiskt har hänt, att en vulkan begravde och förstörde en hel stad där den drog fram.

Pompeiji var Romarrikets juvel och det var fest och ståhej mest hela tiden. Gladiatorspelen var förstås i fouks och den före detta slaven Milo (Kit Harington) har jobbat sig upp i den ädla slagsmålsvärlden. Nu hotas hans hela existens och Vesuvius hotar döda hans flickvän.

Trots att Pompeii ger grymma Gladiator-vibbar känns den frestande att se. Pompeiji alltså, vilket mystiskt ställe!Tolonen

Både Cat Stevens och Abba ville ha honom i sina orkestrar men Jukka Tolonen ville istället satsa på sin solokarriär. På 70-talet gick det bra för honom men senare fick han betala priset.

I Lasse Kesos dokumentär om den finska gitarrvirtuosen Tolonen får vi se hur framgång kan slå slint. I Tolonens fall ledde det till droger och fängelse, men hur gick det sen?
Yves Saint Laurent

I Jalil Lesperts film om modelegenden Yves Saint Laurent får vi inte bara veta hur det egentligen gick till när Yves träffade sin livs- och arbetspartner Pierre Bergé, vi får också njuta av måna av hans originalverk. Även den icke-modeintresserade kommer att kunna njuta av den här flärdfulla historien om en av vår tids största modemoguler.

Redaktionens största modevetare, Anka, påverkades väldigt av filmen. Så pass att hon drömde om att hon köpte konst tillsammans med Yves Saint Laurent och när hon märkte att hon började vakna ur sin fluffiga dröm skrek hon ut “Lämna mig inte, Yves”. Då vet man att filmen varit bra. Här kan du läsa mer om Ankas tankar kring YSL.
A Thousand Times Good Night

Juliette Binoche spelar Rebecca, krisfotografen som blir ställd inför ett ultimatum när hon åter igen kommer hem till sin familj från en jobbresa. Familj eller karriär, det är frågan.

A Thousand Times Good Night är inspirerad av riktiga händelser, regissören Erik Poppe jobbade länge som fotograf på Reuters och var ofta stationerad i konfliktfyllda länder.Brick Mansions

Detroit är som känt en farlig stad, men i denna framtidsskildring har det bara blivit värre. Det är så pass illa ställt att man byggt en mur kring de allra farligaste områdena. Paul Walker (may he rest in peace) spelar Damien Collier som tillsammans med en ex-brottling måste ta sig an ett under cover-uppdrag i området Brick mansions.

Action för hela slanten, det blir det i Brick Mansions, som är skriven av bland andra Luc Besson, som för övrigt jobbar på sin kommande film Lucy, as we speak. Som ett stort Nikita- och The Fifth Element-fan ser jag naturligtvis oerhört mycket emot den nya filmen.Nyligen publicerat - X3M