Hoppa till huvudinnehåll

Hur ska statsministern väljas?

Heter vår nästa statsminister Paula Risikko, Alexander Stubb eller Jan Vapaavuori? Det avgörs inte genom nyval utan blott och bart av samlingspartiets medlemmar. Men är det så en statsminister borde väljas?

Kampen förustspås bli jämn. Det talas om europén Stubb vs stadibon Vapaavuori när samlingspartiet ska välja ordförande efter Jyrki Katainen. Stubb säger själv att det inte är ett linjeval utan ett personval.

Det som gör det hela synnerligen intressant för hela riket är att samlingspartiets medlemmar de facto också väljer statsminister. Men kan man räkna med, kan man ens kräva, att samlingspartiets medlemmar ska se hela landets bästa framför sig när beslutet fattas? Ska de inte tänka på sitt eget parti i första hand?

Vi har som bekant inte statsministerval i Finland men inför vanliga riksdagsval vet man i alla fall att ordförande för det största partiet får första chansen att bilda regering. Men nu kommer inte en enda röst i ett allmänt val att fällas ... och ändå, vips, får vi en ny statsminister.

Temat är intressant och vi kommer att ta upp det i fredagens Eftersnack. Men först behöver vi just din kommentar och röst, sen spinner vi vidare i programmet.

Eftersnack, Radio Vega, fre 2.5.2014 kl. 15.03 och repris tis. kl. 11.03.

Om statsministern avgår mitt i mandatperioden, hur borde den nya statsministern väljas?

Hur ska statsministern väljas?

Så som nu, internt av statsministerpartiet
45.0% (59 röster)
Via nyval
29.8% (39 röster)
Av riksdagen, men största partiet utser kandidaterna
25.2% (33 röster)
Antal avgivna röster: 131

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes