Hoppa till huvudinnehåll

Överbliven skolmat delas igen ut i Åbo

Överlopps mat från Luostarivuoris skola i Åbo ges vidare
Överlopps mat från Luostarivuoris skola i Åbo ges vidare Överlopps mat från Luostarivuoris skola i Åbo ges vidare Bild: Yle/Linus Hoffman överlopps mat

I Åbo ska överbliven skolmat igen delas ut till hjälpbehövande. Skolköken försöker förstås beräkna åtgången på maten så väl som möjligt, men den mat som blir över ska nu ges till gatumissionen i Åbo.

Verksamheten pågick i 20 år, innan strängare EU-regler satte stopp för att dela ut överbliven skolmat. Nu har gatumissionen ändrat sina rutiner, så att maten hela tiden är minst 60 grader varm. Den delas också ut inom fyra timmar efter den gjorts.

Enligt verksamhetsledare Jukka Silvola vid gatumissionen i Åbo är det synd att hygienkraven är så stränga, för vilken mat som helst skulle duga för deras kunder som är arbetslösa, bostadslösa eller har alkoholproblem.

På fredagen började verksamheten med att mat från fem Åboskolor samlades in och delades ut till behövande. Maten delas ut på onsdagar och fredagar, men det är aldrig någon självklarhet att det finns överbliven mat. Gatumissionen är glad över vad de än får.

Det blir allt vanligare att överbliven mat kommer till nytta för hjälpbehövande.

Också i bland annat Rovaniemi delas skolmaten gratis ut till arbetslösa, medan det i Sibbo, Jyväskylä och Tammerfors finns möjlighet att köpa överbliven skolmat billigt.

I Åbo börjar också en av lunchrestaurangerna i centrum att från måndag samarbeta med organisationen Hope, som delar ut överbliven mat till barnfamiljer.

Läs också: Sibbo säljer överbliven skolmat

 • Efter läkarkollen: Ingen oro för president Trumps hälsa

  En excellent hälsa på grund av goda gener, enligt doktorn.

  President Trump mår utmärkt, enligt sin doktor som ständigt följer presidenten. Nu publiceras de detaljerade undersökningsresultaten som visar en mycket frisk, men något överviktig 71-åring.

 • USA halverar bistånd till palestinska flyktingar

  USA största finansiär av bistånd till palestinierna.

  USA fryser bidrag till FN:s program för palestinska flyktingar. I stället för att betala ut125 miljoner dollar betalar man 60 miljoner dollar

 • AKT och Sjömansunionen hotar fem hamnar med strejk

  Gäller bland annat hamnarna i Åbo och Karleby.

  Transportfacket AKT och Sjömansunionen hotar fem hamnar med strejk i slutet av januari. De båda facken vill få hamnbolagen i de fem städerna att gå med på att hamnövervakare och kranförare får ett separat avtal.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland