Hoppa till huvudinnehåll

”Vi vill förlänga säsongen både i början och slutet”

Martti Nilsson, turismombud i Pargas
Tf turismchef Martti Nilsson. Martti Nilsson, turismombud i Pargas Bild: Yle/Nicke Packalén martti nilsson

Högsäsongen för turistnäringen i skärgården infaller ungefär mellan midsommar och skolstart, men på många håll arbetar man aktivt för att förlänga säsongen.

I Pargas arbetar man först och främst för att förlänga säsongen så att den skulle börja tidigare och sluta senare, berättar tf turismchef Martti Nilsson.

- Under högsäsongen på sommaren är största delen av kapaciteten upptagen. Vi jobbar aktivt för att kunna förlänga säsongen, så att den skulle börja redan i maj och fortgå ända till slutet av augusti eller möjligen september, förklarar Nilsson.

Skärgårdens största turistattraktion är naturen, som i och för sig är finns där året om, men som ändå lockar främst under den varma årstiden.

Man kan jämföra med t.ex. Lappland där säsongen är lång av naturliga skäl. Där kan man skida ungefär mellan oktober och maj, på sommaren lockar midnattssolen och på hösten är det ruskan som drar till sig människor som trivs i naturen.

Vad kan man då göra helt konkret för att förlänga turistsäsongen i skärgården? Nilsson förklarar att det handlar om att se till att de produkter och den service som finns är tillgänglig också utanför toppsäsongen.

- Vi försöker sporra företagarna att hålla öppet även om det inte är lönsamt eller känns svårt. Det handlar också om att se till att förbindelser och rutter är öppna utanför högsäsongen, säger Nilsson.

Bland turismföretagarna själva finns det en klar längtan efter en mera besökare under lågsäsongen. Pia Rousku på Hotell Nestor i Korpo erkänner att den tysta årstiden känns jobbig.

- Det är tungt, säger hon. Då måste man hitta på någonting annat för att klara sig ekonomiskt.

Rousku tror att det som skulle behövas är fler som håller öppet även vintertid - företagare som tillsammans hittar på vinterprogram för besökare.

- Det behövs fler som har idéer och ork att dra i gång någonting, menar Rousku.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland