Hoppa till huvudinnehåll

Uruguayare får röka 10 gram marijuana per vecka

Jordiga händer runt en cannabisplanta.
Jordiga händer runt en cannabisplanta. Bild: EPA/ABIR SULTAN cannabis sativa

Uruguay blev i december det första landet i världen att legalisera odling, försäljning och rökning av marijuana. Nu har landet offentliggjort reglerna för marknaden. De är striktare än i Colorado, i USA.

Uruguays beslut att legalisera marijuana och följderna av beslutet är en process som omvärlden följer med intresse.

Enligt de regler för marijuana-marknaden som Uruguay nu har offentliggjort så får konsumenterna köpa 10 gram marijuana i veckan för knappt 70 cent (EUR) per gram. Bruket registreras och kontrolleras.

Odlarna och försäljarna måste skaffa sig licenser och konsumenterna måste registrera sig.

Marijuanan ska säljas i förpackningar som förses med varningstexter, precis som cigarretter och rökningen kommer att tillåtas bara utomhus och i hemmen.

Enligt Uruguays president Jose Mujica så var det aldrig meningen att Uruguay skulle bli ett mecka för marijuana-fantaster. Enligt Mujica borde de som vill komma till ett marijuana-paradis kanske söka sig till Colorado i USA istället.

I Colorado måste också producenter och försäljare av marijuana ha licenser, men konsumenterna behöver inte registrera sig på något sätt. Dessutom får man där köpa 28 gram marijuana på en gång och sedan köpa 28 gram till i nästa affär.

I Uruguay ska marijuanan börja säljas på apoteken i december i år. Enligt myndigheternas beräkningar kommer det att konsumeras mellan 18 och 22 ton marijuana om året i Uruguay.

Läs också