Hoppa till huvudinnehåll

Vapaavuori: Jag ifrågasätter inte den obligatoriska skolsvenskan

Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori Bild: Yle näringsminister

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) nekar till att han skulle ha ifrågasatt den obligatoriska skolsvenskan. I en intervju i Hufvudstadsbladet för en vecka sedan sade Vapaavuori att han är beredd att diskutera den obligatoriska svenskundervisningens framtid.

Enligt Vapaavuori stämmer det här uttalandet inte.

– Jag ifrågasätter inte den obligatoriska skolsvenskan, jag har varit starkt för den hela mitt liv. Jag delar också Alexander Stubbs idé om att man ska lära sig fler språk och börja tidigare med språkundervisningen.

Men i Hufvudstadsbladet sade du att du är beredd att diskutera ett slopande av den obligatoriska svenskundervisningen?

– Allt som skrivs i tidningen är inte hela sanningen.

Vapaavuori säger att han via sin rikssvenska mamma har följt med på nära håll hur det är att leva på svenska i Finland.

– Min uppfattning är att det enda sättet att garantera service på svenska i det här landet är att lära ut språket till så många som möjligt. Men sedan är det en annan fråga vad vi borde göra med skolundervisningen för att få finskspråkiga barn att bli mer intresserade av att lära sig svenska.