Hoppa till huvudinnehåll

Jehovas vittne avfärdar kritik

Bibeln.
Bibeln. Bild: Yle/Andy Ödman åbo domkapitel

Beskyllningarna om systematiska övergrepp mot oliktänkare och avhoppare från Jehovas vittnen som på lördagen redovisades av föreningen Uskontojen uhrien tuki och Helsingin Sanomat berör inte Peder Uljens, Jehovas vittne sedan 1962 och verksam i Pargas.

- Inte bekommer det mig så förskräckligt mycket det där.

Vad gör man inom Jehovas vittnen om någon av medlemmarna väljer att lämna rörelsen?

- Det är fritt att lämna. Inte kan vi ju tvinga någon. Det finns ju religionsfrihet här i landet. Men vi som är Jehovas vittnen och är aktiva tycker ju att det är det bästa levnadssättet. Men å andra sidan är det inte lätt att vara ett Jehovas vittne, för Bibeln talar om att man ska vandra på den smala vägen. Och om någon väljer att vika av från den smala vägen så får man naturligtvis göra det. Men då är man inte mera ett Jehovas vittne.

Har du kontakt med före detta medlemmar i Jehovas vittnen?

- Nej, det har jag inte.

Vad beror det på?

- För att Bibeln säger att vi inte ska ha med dem att göra. Därför har jag inte heller läst det där som står i Helsingin Sanomat [före detta medlemmars berättelser, red.anm.]. Inte tänker jag läsa det heller.

Hur tror du att de som lämnat rörelsen och sedan kanske mist er kontakten med nära vänner och familj känner det?

- Nog är det ju en förlust. Och det är ju det som Bibeln säger. Att när vi avbryter kontakten och inte ens äter med en sådan, att han ska komma på bättre tankar. Att det ska ruska om honom. Faktum är ju, att ungefär 50 procent kommer tillbaka. Bibeln kallar det att de fått en kraftig tillrättavisning. Vårt handlingssätt baserar sig helt och hållet på vad Bibeln säger och vi tycker det är en väldigt bra norm att följa. Om man följer Bibelns principer lever man ett bra liv, oberoende av om man är Jehovas vittne eller inte.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) sade på lördagen att det inte kan råda olika rättspraxis i vårt land och hon tyckte att uppgifterna om ett eget rättsskipningssystem inom Jehovas vittnen lät oroväckande. Anser du att världsliga lagar gäller en rörelse som Jehovas vittnen?

- De gäller i allra högsta grad. Inte tillåter vi brott eller något sådant. Inte har vi myndighet att behandla skilsmässor, mord eller sådant. Inte behandlas sådana saker av Jehovas vittnen och inte har vi några domstolar på det sättet. Om någon gjort någonting försöker vi hjälpa personen i fråga att göra rätta stigar för sina fötter.

Hur är det att vandra på den smala stigen?

- Det är ett bra levnadssätt. Vi följer Bibelns normer. Därför finns det inte sådana saker som t.ex. pedofiler. Sådant förekommer inte inom vår religion. Och skulle det förekomma så har vi fullständiga anvisningar om vad man ska göra. Det är ju väldigt tryggt att veta hur man ska handla i olika situationer. Om ett sådant fall kommer upp – hur ska vanliga människor kunna handskas med en sådan sak? Men vi har en policy för hur allt sådant ska skötas. Och den är världsvid. Bibeln är universell och därför handlar Jehovas vittnen på samma sätt världen över.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes