Hoppa till huvudinnehåll

Det här är det hetaste inom byggande just nu

Skyskrapa
Där uppe kan du kanske bo snart. Skyskrapa Bild: Yle/Nicole Hjelt fortum

Energibolaget Fortum vill göra om sitt gamla tornhus till bostadshus. Det är bara ett i raden av de kontorshus som omvandlas till bostäder, menar arkitekt Mikael Sundman.

Energijätten ska flytta till nya utrymmen och det berömda tornet vid Kägeludden kommer då att bli tomt. Arkitekt Mikael Sundman berättar att det senaste är att göra om kontor till bostäder.

- Det att kontor görs om till bostadshus är en helt ny trend. För tjugo till trettio år sedan var det vanligt att bostäder ändrades till kontor, och nu är det tvärtom, berättar Sundman.

man, cykel
Arkitekt Mikael Sundman ser gärna att man gör om kontor till bostäder. man, cykel Bild: Yle/Nicole Hjelt mikael sundman

Överflöd av kontorsutrymmen

Han säger att orsaken till förändringen är datorerna.

- Kontorsarbetet har ändrats alldeles radikalt i samband med datorerna. Förr hade man arkiv, lagerutrymmen och stora konferensutrymmen, nu räcker det med att man har en bärbar dator. För tjugo år sedan var det fyrtio kvadratmeter per arbetsplats som gällde, nu är motsvarande yta tjugo kvadratmeter, förklarar Sundman.

Han menar att det innebär att det i nuläget finns ett stort överflöd på kontorsutrymmen.

- Dessutom är bostäder på attraktiva områden betydligt dyrare än kontor. Därför ser marknadsekonomin till att onödiga kontor blir bostäder.

Inte problemfritt

Sundman ser gärna den här utvecklingen i huvudstaden.

- Tänk att få nya människor till innerstaden, skolorna får nya elever, butikerna kommer på grönare kvist och hela servicen utnyttjas igen. Kontoren vill ha parkeringsplatser medan bostadsinvånarna inte har lika stort behov av parkering, så det är ytterligare en nyttig aspekt av att ändra kontor till bostäder, säger han.

Helt problemfritt är det ändå inte att bygga om kontorsbyggnaderna så att de blir beboeliga.

- Det är problematiskt för att kontoren har ett så kallat stomdjup som gör att husen är tjocka och utrymmena blir mörka. Det betyder att man får jobba ganska mycket för att få det lämpligt för bostäder, förklarar han.

Högsta husen i Fiskehamnen

Att bostadshusen är i höjd med tornhuset är ändå en rätt så marginell trend menar Sundman.

- Det är undantag. De högsta bostadshusen börjar byggas nu på sommaren i Fiskehamnen. Det kommer att bli ett litet mini-Manhattan med det högsta huset på 130 meter och 35 våningar. Andra stora höghusprojekt finns det egentligen inte, säger han.

Esbo stadsstyrelses närings - och konkurrenskraftsektion ta ställning till planerna för Fortums huvudkontor på måndagens möte.