Hoppa till huvudinnehåll

Hip hop-tungt på spellistan

Fritjof & Pikanen uppträdde på STK 2012. Bild: X3M/Ida-Lina Nyholm stk 3.10.2012

De flesta artister som hoppar in på spellistan den här veckan har en fot i hip hopen, men ett pojkband ryms också med.

Timbuktu - Den Svenska Skammen

Det är storyn om hur Sverige blev. Blev vad då? Timbuktus nyaste singel Den Svenska Skammen handlar om just det, den svenska skammen och om hur allt kunde ha varit annorlunda i Sverige om Olof Palme inte hade blivit skjuten 1986. På sin Facebook-sida skriver Timbuktu att Sverige behöver terapi, allt från Palmemordet till Lasermannen till EU borde behandlas igen och svenskarna måste ta reda på hur de känner för alla händelser de senaste decennierna.

Den Svenska Skammen är minst sagt politisk, och vill man tolka Eva i låten till Sverige som nation blir det ännu intensivare.

Även om låten inte har någon egentlig refräng har den ett beat som sätter sig som Karlssons klister på hjärnan. Det är skönt att låtar med riktig innebörd också är bra.Rixton - Me And My Broken Heart

Den brittiska R&B-gruppen Rixton har nått framgång både i Australien och Sverige med sin första officiella singel Me And My Broken Heart. Frågan är ju om vi behöver ett till pojkband, och svar på den får du genom att titta på gruppens första video till låten Make Out.

Rixton fick sitt internetgenombrott med videon till Make Out där de iscensätter delar av andra musikers videor. Det är hysteriskt roligt när en av killarna gör en Wrecking Ball och en Roar - på fattigmansvis. Robin Thickes Blurred Lines figurerar förstås också, precis som Lady Gagas Applause och vad vore en parodivideo utan Justin Bieber och Nicki Minaj?

Den nya singeln Me And My Broken Heart är förstås inte lika rolig som bandets första låt, men nu kan vi kanske ta dem lite mer på allvar. Det är en catchig liten sak och visst kan dessa killar bli något stort!Fritjof & Pikanen - Här kommer vi

Kommer ni ihåg Shivoy? Den låg på spellistan under 2013 och var en riktigt gladhit. Nu är Fritjof & Pikanen tillbaka med vårens singelsläpp Här kommer vi. I låten förklarar killarna om vem de är med rader som Vi har inget crew vi har inget gäng / Ingen Max Martin som skriver vår refräng / Vi har ingen genre låt oss få det sagt / Men kalla det för punk om du måste ha ett fack. B-sidan till singeln är faktiskt döpt till Kalla det för punk.

Även om en del inte skulle vara direkt benägna att kalla F&P:s musik för punk finns där en stor fuck it all-känsla i musiken. Visst blir det lite punkigt om man visar långfingret och gör vad man vill, även om man kanske ska vara aktsam för att skriva folk på näsan.Labyrint ft. Amsie Brown - Chilla lide

Den svenska funk-hip hop-kvartetten Labyrint släpper sitt andra album i mitten av maj. I den första singeln, Chilla Lide, har de tagit hjälp av av Amsie Brown som samarbetat med flera hip hop-grupper i Sverige.

Chilla lide översätts bäst till ta't lite lugnt, och det är nog precis vad man ska göra till låten. En dag på stranden, en drink i handen och låten i Freestylen. Så tänker vi i alla fall.Så här ser hela spellistan ut

Här kan du kolla in alla låtar som för tillfället finns på spellistan. Du ser också hur ofta vi spelar dem. Spellistan finns också på Spotify, men där saknas så klart låtar som inte publicerats på Spotify.