Hoppa till huvudinnehåll

Ingen fara när blixten träffar flyget

Åskväder i Pargas
Åskväder i Pargas Bild: Eric Jansson blixt

Moderna flygplan är byggda för att klara av blixtar, säger Antti Aukia, flygsäkerhets- och kvalitetsdirektör vid Finnair:

- Att planet träffas av blixten är inte farligt i sig. Det kan förorsaka mindre tekniska skador som är bra att kontrollera, säger Aukia.

Under den senaste veckan har Finnairs plan träffats av blixten fyra gånger. Tre gånger flög planet tillbaka till avgångsorten för kontroll. Den fjärde gången var planet i färd att landa vid Helsingfors-Vanda flygplats.

Ett blixtnedslag kan påverka planets radarsystem, kompasser och radio. Det finns alltid flera kompasser på ett passagerarplan. Därför går det bra att navigera planet även om en kompass eller en del av radarsystemet skulle ta skada, säger Aukia.

Flygplanets uppbyggnad skyddar mot blixtnedslag. Metall leder el. Om ett aluminiumplan träffas av en blixt leds blixten bort längs planets yta. Både maskinerna och rummet inuti planet är skyddade.

I ett flygplan som är tillverkat av kompositplast finns ett slags fibrer eller strängar vars uppgift är att leda bort elektriciteten från planet.

Flera flygplan runtom i världen träffas av blixten dagligen. Antti Aukia är också själv pilot. Under sin trettioåriga karriär har hans plan träffats av blixten flera gånger:

- Det har skett med ungefär fyra års mellanrum. Ibland ser man blixten och ofta hörs det ett ljud. Ibland kan smällen vara rejäl. Jag har egentligen inte blivit skrämd av blixtarna, säger Aukia.

Om planet är högt uppe i luften och långt från flygplatser när det träffas av en blixt kan man kontrollera planets funktioner under flygresan, säger Aukia. Planets skick kontrolleras sedan grundligt inför nästa flygresa.