Hoppa till huvudinnehåll

Att lappa en punktering och putsa cykeln

Att lappa ett punkterat cykeldäck är inte det minsta svårt enligt reparatör Åke Wiberg. Och på hösten skall man putsa och ta hand om sin cykel så att man inte på våren hittar ett rostigt vrak.

Åke Wiberg är cykelreparatör. I programmet Fillartid ger han råd om hur man skall ta hand om sin cykel.

Det första vi får se är hur man lappar en punktering. Att lappa en punktering är inte svårt alls, tycker Åke Wiberg. Han visar alla steg med att ta loss cykeldäcket, hitta hålet, lappa hålet och sätta tillbaka däcket.

Det värsta som kan hända med en cykel är att man inte sköter om den på hösten när man sätter in den för vinterförvar. Då kan det vara att man hittar en rostig cykel, med smutsig kätting. Åke Wiberg visar hur man skall rengöra, putsa och olja sin cykel.

Och sen är det bara för killarna Peter Feodoroff, Sebastian Granfors, Nicklas Lindström och Henrik Streng att fara ut och vrål-åka i skogen. Hjälm behövdes inte 1985, men en cykelkille kunde fixa hojen själv.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.