Hoppa till huvudinnehåll

Citruspress

Då var det dags att damma av träsvarven, det var ett tag sedan jag svarvat. Svarvjärnen skall ses över och vässas. Anhåll och andra delar som hör till svarven är bra att förvara på ett och samma ställe så de inte slarvas bort mellan svarvningarna.

En 300 mm lång björkbit passar bra att svarva en citruspress av. Träbiten får vara lite fuktig, svarvjärnet skär då mycket jämnare.

Anhållet skall vara inställt så att det ligger i mitten av materialet, då ligger svarvjärnet på en passlig höjd i förhållande till materialet.

Eftersom citruspressen har en enkel form som är lätt att svarva är den ett bra nybörjarprojekt.

Efter svarvningen behöver pressen få en räfflad topp. Räfflorna kan man skära ut med snidjärn.

Jag gjorde ett handtag av en rundstav i björk.

Torkningen är det svåraste momentet. En fuktig träbit spricker lätt om den torkar för snabbt. Det gäller att få en jämn och långsam fuktvandring i träbiten. Man kan hindra sprickor genom att gräva ner träbiten/citruspressen i spån och låta den sakta torka där.

 • Pia Hakio ny ledande läkare i Ingå

  Helge Heinonen går i pension.

  Pia Hakio från Esbo blir ledande läkare vid hälsocentralen i Ingå. Hon efterträder Helge Heinonen som går i pension.

 • Helsingfors universitet planerar att sälja fastigheter

  Universitets anställda motsätter sig försäljningen.

  Helsingfors universitet planerar att sälja tre fastigheter i centrala Helsingfors, för att spara in på fastighetskostnaderna. Personalen ifrågasätter om fastighetsförsäljningen verkligen ger några inbesparingar.

 • Jarl Magnus Riiber fortfarande bäst i kombinerat – finländarna floppade i backmomentet

  Riiber försvarade fjolårssegern i Ruka.

  Världscupöppningen i nordisk kombination blev en uppvisning av världsmästaren och fjolårets världscupetta Jarl Magnus Riiber från Norge. Riiber som var fjärde efter backhoppningen tog karriärens 28:e världscupeseger. De finländska toppnamnen Eero Hirvonen och Ilkka Herola förstörde sina chanser med anspråkslös backhoppning.