Hoppa till huvudinnehåll

De bästa ESC-låtarna någonsin (enligt oss på X3M)

Verka Serduchka
Vems favorit är den sjungande transsexuella julgranen från Ukraina? Verka Serduchka Bild: EPA / SEPPO SIRKKA verka serduchka

Nu börjar Eurovisionsfebern vara riktigt hög. Vi samlade hela redaktionens alla tiders ESC-favoriter till en spellista åt er. Och det blev en otroligt bra blandning. Klicka igång listan och njut.

Ikväll (tisdag) smäller det! Det är nämligen dags för den första ESC-semifinalen i Köpenhamn. För att värma upp inför den glittriga schlagerfesten så tvingade vi alla på X3Ms redaktion att berätta vilken låt de tycker att är den bästa Eurovisionslåten genom tiderna. Många svarade genast och andra var tvungna att fundera en stund. Men det slutade med en härlig blandning av låtar, den äldsta från 1950-talet och nyaste från ifjol.

Vill du veta vilken låt som är vems favorit så hittar du listan längst ner på sidan. Nämnvärt är att Magnus Hansén lyckades klämma in en låt från 1950-talet som lär ska vara den mest framgångsrika i Eurovisionenss historia. Nicke Aldén däremot älskar den sjungande transsexuella julgranen från Ukraina och Janne Grönroos var stor på sig och tyckte så klart att låten som skrivits åt honom och framfördes av en het brud är det bästa som funnits på ESC-scenen.

Det var intressant att höra KjellHells favoriter, den ena låten sjöngs av en nätt flicka i Tenavatähti (sångtävling för barn) och den andra låten har såklart ordet rock i sin titel. Även Pernilla Karlsson tyckte om gammalt material, låten spelas fortfarande på hennes hemmafester. Producent Amie Borgar valde en låt där texten glömdes bort och kanalchefen Johan Aaltonen är svag för balkanballader.

Frida Lindholm valde sin kollegas Pernillas låt som sin favorit. Hon uppmanar alla att lyssna på låten (helst många gånger) så att Pernilla får pengar och kan bjuda sin kollega på kaffe.

Här kommer spellistan så du kan lyssna på den via Spotify eller om du fördrar att även se videona så kan du klicka igång listan på Youtube.Vem sa vad?

Tommy Nordlund: Lena Philipsson - Det gör ont (Sverige, 2004)

Johan Lindroos: Carola - Främling (Sverige, 1983), Rodolfo Chikilicuatre - Baila el Chiki Chiki (Spanien, 2008), Virve Rosti - Sata Salamaa (Finland, 1987)

Catariina Salo: Dana International - Diva (Israel, 1998), Herrey's - Diggiloo Diggiley (Sverige, 1984)

Magnus Hansén: Domenico Modugno - Nel blu dipinto di blu (Volare) (Italien, 1958)

Nicke Aldén: Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai (Ukraina, 2007)

Anka Granroth: Regina - Bistra Voda (Bosnien och Hercegovina, 2009)

Muffe Fagerholm: Mihai Traistariu - Tornero (Rumänien, 2006)

Janne Grönroos: Krista Siegfrids - Marry Me (Finland, 2013)

Pernilla Karlsson: Kirka - Hengaillaan (Finland, 1984)

Ted Forsström: Ruslana - Wild Dances (Ukraina, 2004)

Johanna Lindh och Ankka Alanen: Margaret Berger - I Feed You My Love (Norway, 2013)

Kjell Simosas: Edin-Ådahl - Som en vind (Sverige, 1990), Riva - Rock me (Jugoslavien, 1989)

Amie Borgar: Björn Skifs - Det blir alltid värre framåt natten (Sverige, 1978)

Johan Aaltonen: Marija Šerifović - Molitva (Serbia, 2007)

Anna Forth: ByeAlex - Kedvesem (Zoohacker Remix) (Ungern, 2013)

Frida Lindholm: Pernilla Karlsson - När jag blundar (Finland, 2012)

Dan Granqvist: Laka - Pokusaj (Bosnien och Hercegovina, 2008)

Tedi Tallqvist: Olsen Brothers - Fly on the wings of love (Danmark, 2000)

Emil Jokipalo: Loreen - Euphoria (Sverige, 2012)

Nyligen publicerat - X3M