Hoppa till huvudinnehåll

Drastiska sparplaner drabbar Helsingforsskolor

Arkivbild Bild: Yle elever

Det är skralt i Helsingfors skolkassa och nu ska man dra in på bland annat gymnasiekurser och vikarier. Linjedirektör Niclas Grönholm är orolig över att man börjar nå smärtgränsen för hur mycket man kan spara.

Utbildningsnämndens svenska sektion ska på torsdagen gå igenom sparåtgärder för nästa år och budgetramarna för de närmaste åren.

- Resurserna är helt enkelt för små för tillfället, konstaterar Niclas Grönholm, linjedirektör för den svenska undervisningen i Helsingfors.

Niclas Grönholm hoppas man snart ska kunna sluta spara Bild: YLE/Nicole Hjelt utbildingsverket

Undervisningen kan tillfälligt bli lidande

En av de största inbesparingarna görs genom att avskaffa anslagen för kortvariga vikarier för lärare och assistenter. På så sätt räknar utbildningssektorn med att spara 2,3 miljoner euro, 450 000 på den svenska sidan.

Istället för vikarier slår man ihop klasser då en lärare är frånvarande.

- Läraren kan ta hand om två grupper och så måste man ordna fortbildning utanför undervisningstid. Det blir en del planering för rektorerna och det gäller fundera ut hur man kan sköta undervisningen på ett bra sätt, säger Grönholm.

Grönholm håller med om att undervisningen riskerar lida då man slår ihop klasser.

- Den kan säkert bli tillfälligt lidande. Det här är inget vi eftersträvar, men just nu måste vi kunna strama åt en del.

Utbudet av eftermiddagsverksamhet för elever i årskurs två ska också minska. Verksamheten har varit populär bland andraklassister.

- Det kommer säkert att påverka den svenska verksamheten lika mycket som den finska. Vi har haft bra resurser för eftisverksamhet och alla tvåor har kunnat delta så här blir det en försämring, konstaterar Grönholm.

Tiotals kurser försvinner

Dessutom skär man ner på gymnasiernas timresurs med 4 procent.

- Det betyder att kurser försvinner. För ett gymnasium med 400 elever kan det betyda ungefär 30-40 kurser. Om man räknar med de tidigare besparingar vi gjort så handlar det om ett ganska stor antal kurser som studerandena blir utan.

Andra åtgärder är att skära ner på assistentresurser och den extra resurs som skolan fått för elever i behov av särskilt stöd.

Grönholm hoppas på att inbesparingarna slutar här.

- Nedskärningarna börjar vara på den nivån att vi hoppas att de stannar här. Vi sparar på alla områden så det finns inte så väldigt mycket till att spara. Vi hoppas att man ska kunna spara in på hyreskostnader och utrymmen, det är det enda vi kan fortsätta spara på, säger han.

På finska sidan har beslut om att spara genom att slå ihop skolor lett till protester från föräldrarna. I måndags demonstrerade Helsingforsföräldrar och -elever utanför Helsingfors stadshus mot sparplanerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen