Hoppa till huvudinnehåll

Kärlek och kanske ett drägligt liv

Nastjas hjärta
Nastjas hjärta Bild: Erik Molberg Hansen nastjas hjärta

I utkanten av St. Petersburg mellan stora betongkolosser och små trähus ligger det temporära skyddshemmet för övergivna barn i åldern 5 - 18 år. Här träffar vi Nastja och Roma.

Till Shelter Fedor hämtar polisen barn och unga som de hittat på gatorna, i stadens tunnlar och övergivna hus. Det är barn som rymt hemifrån för att de misshandlats, blivit utsatta för övergrepp eller på annat sätt blivit övergivna. Det är i alla fall ingen som bryr sig om dem.

Det är dagarna före jul- och nyårshelg och barnen väntar på vart de blir skickade när Shelter Fedor stänger till helgerna. I dokumentären möter vi 15-åriga Nastja som har rymt från en helt likgiltig mamma och en styvpappa som hatar henne.

Den 17-åriga Roma har rymt från en psykiatrisk klinik där han hamnat för att han sniffat golvlack. Medan de två är på det trygga Shelter Fedor blir de förälskade. Så visar sig den grymma verkligheten. Roma sänds tillbaka till kliniken och Nastja till den familj som hon inte vill bo hos.

Dokumentären är film om vilka resurser de utsatta barnen har och hur små medel som ger dem ett drägligt liv och en framtid.

Dok: Nastjas hjärta (Nastjas hjerte)
Yle Fem torsdag 15.5.2014 kl. 22.00
30 dagar på Arenan efter sändning

Repris från 2011.

Samproduktion med Pausefilm, Danmark