Hoppa till huvudinnehåll

När knytnävarna talar

Våldsstatistiken inom familj och parförhållanden är nedslående i vårt land. En av tio kvinnor uppger att de har upplevt våld i hemmet, men mörkertalet är stort.

”Maria” har upplevt hot och våld i sitt förhållande.

"Spring så länge du kan", var hennes enda tanke när hon flydde från sitt hem.

Maria har sökt och fått hjälp och gått från offer till övervinnare. Det går att komma över det som har hänt, men minnet finns alltid kvar.

- Tiden läker alla sår, men inte de som hjärtat får, säger hon.

På morsdag för två år sedan skakades Finland av nyheten om att 8-åriga Eerika hade mördats brutalt av sin far och styvmor i Helsingfors.

Närbild frågar vad som har gjorts inom barnskyddet sedan dess.

Professorn i socialt arbete vid Åbo Universitet, Leo Nyqvist forskar i varför kvinnor misshandlar. Han känner också till skillnader mellan mäns och kvinnors aggressivitet.

I Jakobstad har religionens starka inflytande präglat också famlijevåldet. Polisen har ständigt tiotals fall av övergrepp mot barn på sitt bord.

Nästan hälften handlar om sexuella övergrepp, resten om annan misshandel.

Misshandel tar sig också in i de högre åldersklasserna. Under senare år har man börjat få upp ögonen för misshandel bland åldringar. Äldre kvinnor är speciellt utsatta. Var fjärde kvinna över 60 år har utsatts för våld, vanligen av sin egen partner, men också av barn och barnbarn.

Lovisa har tagit fasta på detta och har gjort upp en plan för hur man inom hemvården ska upptäcka och ta itu med det här.

Sänds även i Yle Fem torsdag 8.5. 2014 kl 17.25.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland