Hoppa till huvudinnehåll

USA vill hjälpa att hitta nigerianska flickor

Demonstranter vill att regeringen gör mera för att hitta de kidnappade flickorna
Det har ordnats flera demonstrationer för att flickorna ska friges Demonstranter vill att regeringen gör mera för att hitta de kidnappade flickorna Bild: EPA/DEJI YAKE abuja

USA erbjuder Nigeria hjälp att hitta de över 200 skolflickor som kidnappats av terrorrörelsen Boko Haram. Boko Haram meddelade i måndags att organisationen tänker sälja flickorna.

Läs också: Ytterligare 8 skolflickor bortrövade i Nigeria

Enligt Jay Carney, som är talesperson för Vita huset, följer president Barack Obama noga med de kidnappade flickornas öde i Nigeria.

- Det här är en skandal och en tragedi och vi gör vad vi kan för att hjälpa den nigerianska regeringen att hitta och befria de kidnappade flickorna, sa Jay Carney.

Han lovade att USA kommer att hjälpa till att förbättra Nigerias kriminalteknik och kapacitet att utreda brott.

I mitten av april rövades 276 flickor bort från en skola i delstaten Borno i norra Nigeria. Den militanta islamistgruppen Boko Haram har hela tiden misstänkts för dådet, men erkände först på måndagen i en video.

- Det finns en stor marknad för sådana flickor, så vi kommer nog att få dem sålda, sa Boko Haram-ledaren Abubakar Shekau med ett skratt.

Boko Haram, som betyder ”Västerländsk utbildning är synd”, har bara i år skördat över 1 500 offer i olika terrorattacker.

Läs också